Domowy chleb możma wypiec na 100 (albo i więcej) różnych sposobów. Jedne z nich są bardziej, drugie mniej czasochłonne. Ten konkretny nazywam przepisem "awaryjnym" na wypadek nagłego braku pieczywa w domu - chleb jest gotowy w nieco ponad 2 godziny i z mniej popularnych składników wymaga posiadania w domu małej paczki suchych drożdży.
Do wypieczenia chleba potrzebne będzie szklane naczynie żaroodporne z pokrywą o dużej pojemności - ok. 5l.
Wyrastanie - 1 godzina w lodówce.
Pieczenie - 50-60 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół lub 50-60 minut, 190 stopni Celsjusza, konwekcyjne (góra-dół plus termoobieg).
Składniki:
- 700g mąki dowolnego typu (do tej pory używałam pszennej typ 405, 480, a ten na zdjęciu jest z mieszanki mąk pszennej i żytniej)
- 500ml letniej wody (temperatura powinna oscylować pomiędzy 36 a 40 stopni Celsjusza maksymalnie)
- 2 łyżki oleju
- 7-8g suchych drożdży (w zależności od producenta, porcja powinna zastępować 25g drożdży świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Odmierzamy i przesiewany do miski mąkę. Mąka powinna być w temperaturze pokojowej.
- Do mąki dodajemy drożdże. Mieszamy łyżką (najlepiej używać drewnianej).
- Do miski dodajemy cukier, sól, olej oraz wodę. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
- Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Pod koniec czasu wyrastania przygotowujemy naczynie żaroodporne - osypujemy je w miarę mozliwości obficie mąką po bokach oraz na dnie - oraz stolnicę, którą także obsypujemy mąką.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyrzucamy na stolnicę. Krótko zagniatamy (ciasto będzie dość luźne, staramy się nie wgniatać w nie zbyt wiele mąki), formujemy podłużny bochenek, który obmączamy iż wszystkich stron na stolnicy.
- Bochenek przekładamy do naczynia. jeżeli się trochę zdeformował w trakcie tej czynności, nic nie szkodzi. Ciasto jeszcze bardzo mocno wyrośnie w piekarniku.
- Naczynie zamykamy pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut (u mnie zawsze wychodzi godzina pieczenia).
- Po wyjęciu naczynia z piekarnika odkrywamy je i zostawiamy chleb na około 10 minut.
- Po upływie tego czasu chleb przekładamy na kratkę, do pełnego wystudzenia.