Chleb orkiszowy to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego pieczywa pszennego. adekwatności prozdrowotne orkiszu były znane już w starożytności i do dziś cieszą się bardzo dużym uznaniem.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepisy na chleb orkiszowy — dlaczego warto je znać?
Przepisy na chleb orkiszowy są znane i cenione już od bardzo dawna. Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Jego historia sięga czasów starożytnych, choć nie do końca wiadomo, skąd dokładnie pochodzi. Wiadomo jednak, jak orkisz wpływa na zdrowie człowieka i dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety. Ziarna orkiszu skrywają w sobie bogactwo cennych składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. fosfor, cynk, mangan, selen, wapń czy żelazo. W orkiszu znajdują się także witaminy z grupy B, witamina A i witamina E. Chleb orkiszowy zawiera w sobie dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości i reguluje procesy trawienne organizmu.
Chleb orkiszowy — przepisy na zdrowie
Dlaczego warto włączyć do swojej diety chleb orkiszowy? Przepisy na chleb orkiszowy to przepisy na zdrowie samo w sobie. Regularne spożywanie orkiszu pozytywnie oddziałuje na kondycję organizmu jako całości. Sięganie po chleb orkiszowy sprawia, iż dostarczamy naszemu organizmowi fitosterole, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Odpowiadają one ponadto za regulowanie poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne z punktu widzenia osób cierpiących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej w organizmie. Składniki zawarte w pszenicy orkiszowej pozytywnie wpływają na naszą pamięć i koncentrację, a także wspierają układ odpornościowy.
Chleb orkiszowy — przepis na tradycyjny chleb orkiszowy na zakwasie
Jak zrobić domowy chleb orkiszowy? Przepis na pyszny chleb orkiszowy zaczynamy od przygotowania składników. Będą Ci potrzebne:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
15 g zakwasu żytniego suszonego
20 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
375 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i całość bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zakwas żytni, oliwę z oliwek oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto manualnie lub dzięki robota kuchennego. Ciasto powinno być "zbite" i klejące. Miskę z ciastem na chleb orkiszowy nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu. Można wstawić je do lekko nagrzanego piekarnika (temperatura ok. 30-35 stopni). W czasie wyrastania ciasto na chleb orkiszowy powinno podwoić swoją objętość.
Chleb orkiszowy na drożdżach i zakwasie — pieczenie
Gdy ciasto na chleb orkiszowy na drożdżach i zakwasie wyrośnie, należy umieścić je w formie (może to być np. keksówka o wymiarach 11x30 cm). Formę należy natłuścić od środka np. oliwą lub masłem i obsypać bułką tartą. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika lub sezamu. Ciasto na chleb orkiszowy powinno wyrastać w foremce jeszcze przez ok. 30 minut. W czasie wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Chleb orkiszowy pieczemy przez ok. 40-45 minut. Gotowy wypiek układamy na kratce z wyposażenia piekarnika, aby wystygł.
Przepis na chrupiący chleb orkiszowy z ziarnami — wzbogacenie smaku i adekwatności prozdrowotnych
Przepis na chrupiący chleb orkiszowy z ziarnami to połączenie prozdrowotnych adekwatności orkiszu i chrupiących ziaren, które również dostarczają naszemu organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jakich ziaren można użyć do przygotowania domowego chleba orkiszowego? Ze smakiem chleba orkiszowego świetnie komponują się m.in.:
słonecznik — bogate źródło magnezu, selenu i witaminy E
sezam — źródło wapnia, miedzi, fosforu, żelaza, a także witamin z grupy B i błonnika pokarmowego
dynia — bogata w cynk, żelazo i magnez
len — źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika pokarmowego
orzechy włoskie — źródło aminokwasów, potasu, fosforu, magnezu oraz cynku, manganu i jodu
chia — źródło kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, a także wapnia, magnezu, potasu, fosforu i cynku.
Zobacz też: Zwykłe chleby ci się przejadły? Przygotuj włoską ciabattę. Mamy przepis