Chleb graham jest wytwarzany z grubo zmielonych ziaren pszenicy, dzięki czemu zachowuje więcej wartości odżywczych, w porównaniu do tradycyjnego pieczywa białego. Znajdziemy w nim sporą ilość błonnika pokarmowego, który ułatwia procesy trawienne oraz odpowiada za uczucie sytości. W tym chlebie znajdziemy także witaminy i minerały, a wśród nich witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, magnez, cynk. Omawiane pieczywo to także doskonałe źródło białka, nienasyconych tłuszczów oraz węglowodanów złożonych.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na dietetyczny chleb graham - jak zrobić go samodzielnie?
Przepis na dietetyczny chleb graham nie należy do najtrudniejszych i z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Zaczynamy od wyboru mąki - będziemy potrzebować mąki Graham (typ 1850). Produkty wykonane z takiej mąki mają bardziej zbitą i wilgotniejszą strukturę, a także wyrazisty smak i aromat.
Składniki:
400 g mąki pszennej Graham typ 1850
100 g mąki pszennej typ (np. mąka pszenna chlebowa typ 750)
400 ml wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Chleb graham - przepis na domowy wypiek
Zrobienie domowego pieczywa zajmuje 3-4 godziny (wyrastanie ciasta, pieczenie, studzenie), z czego samo przygotowanie to mniej więcej 15-20 minut. Jak zrobić chleb graham?
Przepis na domowy chleb graham rozpoczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do szklanej miseczki wlewamy 200 ml wody (musi być to woda letnia), a następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, płaską łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn drożdżowy będzie już gotowy, dodajemy do niego resztę letniej wody, przesianą mąkę oraz sól. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się jednolite.
Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie ciasto na domowy chleb graham powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawiamy na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Chleb graham pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Czas pieczenia wynosi ok. 45-50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i umieszczamy na kratce z wyposażenia piekarnika do wystygnięcia.
Robisz chleb sama / sam czy kupujesz w sklepie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.