Oto prosty i pyszny chleb mieszany bezglutenowy. Ma fajną strukturę, dobry smak. Dlaczego „mieszany”? Już wyjaśniam.
W składzie mamy tutaj gotową mieszankę bezglutenową (możesz użyć innej niż ja), ale także wartościowe mąki takie jak owsiana oraz z ciecierzycy. Warto domowe chleby bezglutenowe wzbogacać o wartościowe mąki, która dostarczą nam błonnika, witamin, składników mineralnych.
Zachęcam Cię do eksperymentów. Możesz zamieniać różne mąki na inne. Wśród produktów bezglutenowych jest dużo ciekawych (pseudo)zbóż. jeżeli masz w domu np. mąkę teff, z sorgo z komosy – również próbuj. Zdrowa dieta to dieta urozmaicona!
Chleb bezglutenowy mieszany – składniki:
- 250 g mieszanki mąki bezglutenowej (ja użyłam Mix-u B Schär’a),
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej,
- 100 g mąki bezglutenowej z ciecierzycy,
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
- 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 500 ml ciepłej wody,
- 20 g oleju (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek).
Chleb bezglutenowy mieszany – przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz dokładnie.
Dolej ciepłą wodę wymieszaną z olejem i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie połącz z pomocą robota kuchennego (najlepiej funkcja wyrabiania ciasta).
Nałóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 30 minut.
Po 30 minutach, ciasta nie wyciągaj z piekarnika, tylko ustaw temperaturę na 220 stopni (góra dół).
Piecz do zarumienienia przez ok. 50-60 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Krój dopiero po ostygnięciu ostrym nożem przeznaczonym do chleba.
Smacznego.