Pudding chia – przepis z jabłkami
Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 3 godziny do napęcznienia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 30 g nasion chia,
- 150 ml zimnego napoju migdałowego (lub innego ulubionego mleka),
- 10 g płatków migdałowych,
- 1/2 jabłka,
- 10 g masła,
- 3 g cynamonu,
- opcjonalnie: 3 g miodu.
Jak zrobić pudding chia?
- W szklance umieść nasiona chia i zalej je napojem migdałowym.
- Odstaw do lodówki na trzy godziny. Nasiona mają wchłonąć część płynu, tworząc żelującą konsystencję.
- Najlepiej deser odstawić na całą noc i rano przystąpić do dalszych przygotowań.
- Jabłko należy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką masła.
- Gdy jabłko się zarumieni, należy doprawić je cynamonem i opcjonalnie miodem.
- Na suchej patelni trzeba uprażyć płatki migdałowe do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
- Pudding chia wyjmujemy z lodówki. Można go rozdzielić na dwa mniejsze pucharki.
- Następnie na wierzchu trzeba ułożyć uprażone jabłko i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
- Domowy budyń migdałowy z chia jest gotowy do spożycia.
Sposób podania
Taki chia pudding można podawać z sezonowymi owocami np.: truskawkami, malinami lub borówkami amerykańskimi. Świetnie smakuje pudding chia z owocami leśnymi. W tym z jagodami i poziomkami. Jesienią i zimą warto postawić na konfiturę, mrożone owoce albo na egzotyczne owoce. Właśnie wtedy można zajadać się obłędnym w smaku puddingiem chia z mango. Przygotowując pudding chia z jabłkami, można doprawić je przyprawą do piernika, która nada dodatkowego aromatu.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć domowy pudding chia z jabłkami
Ile chia na 100 ml mleka?
Aby uzyskać gęsty pudding, warto przyjąć zasadę, iż na każde 100 ml płynu (w tym mleka) używa się 15 g nasion chia. Dzięki temu szałwia hiszpańska w trakcie wchłaniania wody będzie nabierać pożądanej budyniowej struktury. Taki pudding można zrobić w dużej misce, a po napęcznieniu podzielić go do pucharków, kieliszków lub misek.
Czy nasiona chia są zdrowe?
Pudding przygotowany z nasionami chia jest lekkostrawny. Dzięki zawartości błonnika i białka deser z nasionami chia poprawia trawienie i dodaje energii. Nasiona chia można łączyć ze zmielonym siemieniem lnianym, które również tworzy charakterystyczny kleik mający korzystne działanie dla żołądka.
Czytaj także: Nocna owsianka dla zabieganych. Przepis na śniadanie w 5 minut
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: