Zupa kalafiorowa to jedno z naszych ulubionych pierwszych dań. Smaczna, aromatyczna, o unikalnym smaku — czego chcieć więcej? Do zrealizowania tej zachcianki potrzeba więc tylko dwóch ważnych rzeczy: dobrego jakościowo warzywa i sprawdzonego przepisu. Poradzimy coś i na jedno, i na drugie.
W dzieciństwie wiele osób traktowało zupę kalafiorową jako coś pomiędzy uwielbianą pomidorową, a znienawidzoną zupą owocową z makaronem. Czyli: niby do przełknięcia, ale to jednak jeszcze nie to. Po latach doszliśmy jednak do pewnej refleksji. Tak jak do „kompotu z kluskami” nikt już nie chce dobrowolnie wracać, tak zupa kalafiorowa stała się nagle stałym bywalcem w menu prawie każdego dorosłego. Zwłaszcza wtedy, gdy wie on, jak ją prawidłowo zrobić.
Dobra zupa kalafiorowa wymaga odpowiedniego przepisu – Pyszności; foto: Canva
Mimo tego, iż sprawdzony przepis to już przynajmniej połowa sukcesu, to liczy się tu jeszcze jedna ważna umiejętność: dobierania najlepszej jakości warzyw. W przypadku kalafiora warto dokładnie przyjrzeć się liściom. Powinny być sprężyste i zielone, bez żadnych przebarwień. Ich odpowiedni stan jest tu niezmiernie ważny, bo to właśnie one zapewniają kalafiorowi niezbędną do zachowania świeżości wilgotność. Kiedy już kupisz to warzywo o nienagannej jakości, to nie pozostaje nic innego, jak podążać za wskazówkami poniższego przepisu!
Zupa kalafiorowa
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 dymka ze szczypiorkiem,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- koperek,
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta kurkumy.
Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa jest bardzo prosta do zrobienia – Pyszności; foto: Canva
- Kalafiora pozbaw liści i głąba. Umyj warzywo pod strumieniem bieżącej wody, a następnie podziel na różyczki.
- Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. To pierwsze warzywo pokrój teraz w kostkę, a drugie — w plasterki. Dymkę ze szczypiorkiem posiekaj, a główki czosnku skrój w cienkie kawałki. Całość umieść w garnku i zalej bulionem.
- Wywar dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 25 minut.
- Po tym czasie dodaj do kalafiorowej posiekany koperek i masło klarowane. Gotuj jeszcze przez chwilę, a na koniec zabiel śmietanką (możesz też użyć kwaśnej śmietany, ale ten pierwszy produkt jest w końcu polecany przez samą Magdę Gessler!). Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłącz palnik i rozkoszuj się najlepszej jakości zupą kalafiorową!