Chcieli urządzić poprawiny. Nie spodziewali się, iż usłyszą taką kwotę za jedną osobę

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pixabay


Wiele osób rezygnuje z organizacji wymarzonego wesela ze względu na szalejącą drożyznę. Ci, którzy mimo wszystko wyprawiają przyjęcie, szukają jak najwięcej oszczędności. Ceny za talerzyk naprawdę zwalają z nóg. Okazuje się jednak, iż i za talerzyk na poprawinach trzeba zapłacić krocie. Ile kosztuje organizacja poprawin w 2023 roku? Możecie się zdziwić.

Cena za talerzyk w porównaniu do poprzedniego roku znacznie wzrosła. W wielu lokalach utrzymuje się na podobnym poziomie – niezależnie od regionu. Przyszli nowożeńcy decydują się więc na skracanie listy gości. niedługo chyba większość z nich będzie musiała też zrezygnować z poprawin. Ile kosztuje talerzyk na poprawinach? Będziecie zszokowani.

Poprawiny – jaka cena za talerzyk? Kosmiczna

Poprawiny to impreza po weselu, która jest uważana za powtórkę wesela. W wielu regionach jest już nieco spokojniejsza. Pary młode stawiają na muzykę z głośników, a nie DJ czy zespół i zapraszają na świeży obiad. Reszta przystawek zwykle pochodzi z wesela z poprzedniego dnia.

Sądziłem, iż za poprawiny płaci się niewiele, bo goście jedzą to, co zostało po weselu. Na tym to chyba polega

– powiedział czytelnik „Faktu”.

Pixabay

Jak poinformował, wraz ze swoją narzeczoną zdecydowali się na lokal, który serwował „super jedzenie”. Chcieli również wyprawić poprawiny.

Ładnie sobie za nie zaśpiewali

– poinformował.

Okazało się, iż w tej chwili cena za talerzyk wynosi choćby 165 złotych. W ubiegłym roku ceny wahały się w granicach 60-100 złotych za osobę. W menu znajdowały się jednak potrawy przygotowywane „na świeżo”, a nie z poprzedniego dnia. Były to m.in. kwaśnica, zupa chrzanowa z białą kiełbasą, żeberka i golonka, pierogi, placki ziemniaczane oraz sernik.

Sprawdź również: Groźny pasożyt zaatakował jego mózg. Mężczyzna przy jedzeniu popełnił błąd, który zdarza się wielu

Cena za talerzyk na weselu. Ile trzeba zapłacić?

Za talerzyk na weselu trzeba zapłacić minimum dwa razy więcej. Cena za talerzyk różni się w zależności od regionu. Wpływa na nią również liczba dań gorących i przystawek, deserów oraz fakt, czy w cenę wliczony jest m.in. alkohol, napoje i tort. W zeszłym roku za jednego gościa trzeba było zapłacić minimum 180 złotych. Dziś za talerzyk dla trzyletnich dzieci trzeba zapłacić 150 złotych, a dla osoby dorosłej minimum 300 złotych.

Idź do oryginalnego materiału