Smażone ziemniaki – pyszna i prosta przekąska
Masz ochotę na szybką przekąskę? Polecam niezawodny przepis na ziemniaki z patelni. Zrobisz je dość gwałtownie i bez problemu. Dodatek masła klarowanego sprawi, iż zyskają przyjemnie chrupiącą skórkę, wyjątkowy aromat i smak. Są tak dobre, iż znikają w mgnieniu oka. Możesz podać je także do dań z grilla, kotletów czy ryby. Latem najlepiej smakują z kefirem albo zsiadłym mlekiem. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić idealnie chrupiące ziemniaki z patelni
Przepis na ziemniaki z patelni
Czas przygotowania: ok. 30 minut,
Liczba porcji: na 2 osoby,
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 6 ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
- 50 g masła klarowanego,
- ok. 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry,
- szczypta soli.
Jak zrobić chrupiące smażone ziemniaki?
Przygotowanie:
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki pokrój w talarki.
- Na patelni rozgrzej połowę masła klarowanego i ułóż połowę plasterków ziemniaków.
- Posyp ziemniaki szczyptą soli i curry.
- Smaż ok. 8 minut.
- Przekręć ziemniaki na drugą stronę, posyp solą i curry. Smaż kolejne 8 minut.
- Gotowe ziemniaki przełóż na talerz.
- Usmaż tak samo pozostałą porcję ziemniaków.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Znamy trik na chrupiące placki ziemniaczane. Sprawdź i wypróbuj przepis
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na najlepsze placki ziemniaczane, które zaskakują wyjątkowym smakiem i chrupkością. Sekret tkwi w skrobi z odcedzonych ziemniaków. Placuszki są pyszne i nie nasiąkają…
Masło klarowane – jak zrobić je w domu?
Masło klarowane to czysty tłuszcz mleczny, który ma wysoką temperaturę dymienia i dzięki temu nadaje się do smażenia potraw. Powstaje poprzez klarowanie zwykłego masła.
Masło klarowane, znane też jako masło ghee, jest popularnym składnikiem dań w kuchni indyjskiej i dalekowschodniej. Wytwarza się je poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu cząstek białka, które gromadzą się na powierzchni w postaci piany i na dnie naczynia jako osad – czytamy na Stronie Zdrowia.
Potrawy z dodatkiem masła klarowanego zyskują głęboki, lekko orzechowy smak. To produkt, który można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym lub przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujesz do tego jedynie kostki zwykłego masła.
Jak zrobić masło klarowane?
- kostkę masła włóż do garnka i roztop je na małym ogniu,
- za pomocą łyżki zbierz pianę z powierzchni rozpuszczonego masła,
- pozostałe masło przelej powoli do miseczki, pozostawiając biały osad, który oddzielił się na dnie garnka,
- odstaw masło do wystudzenia.
Czyta także: Najlepszy przepis na masło czosnkowe. Warto doprawić je cebulą czarownic. Idealny dodatek do dań z grilla
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: