Czy słowo „ajran” coś ci mówi? jeżeli nie, koniecznie to nadrób. Okazuje się, iż ten niepozorny napój ma w sobie ogromny potencjał. Może przysłużyć się przede wszystkim twojemu zdrowiu. I to na kilka sposobów!
Wiesz, za co najbardziej kocham kulinaria? Za to, iż każdego dnia mogę nauczyć się czegoś nowego. I nie chodzi tu tylko o oryginalne smaki, ale i przydatne rozwiązania dla naszego zdrowia. I właśnie na jednej z takich perełek kulinarnych chciałabym się dzisiaj skupić. Nie dość, iż dowiesz się, jak może ci pomóc, to jeszcze czeka na ciebie sprawdzony przepis, z którym na pewno sobie poradzisz.
Takiej kombinacji nie możesz przegapić. Dlatego też usiądź wygodnie, weź coś do picia i zabieraj się do lektury. Ta wiedza na pewno się przyda!
Czym jest ajran?
Zacznę może od wytłumaczenia, czym tak w ogóle jest ajran. Otóż jest to bardzo popularny napój na Bliskim Wschodzie. Przygotuje się go na bazie jogurtu, wody oraz soli. Czasami można też spotkać się z dodatkowym składnikiem, jakim jest pieprz. Słodko-kwaśny napój zwykle serwowany jest na zimno z pianką na wierzchu. Jest to więc świetna opcja w upalne dni. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby ajran spożywać również jesienią i zimą. Pasuje do wielu dań i jednocześnie jest uznawany przez wiele osób za najzdrowszy napój świata.
Ajran to napój, który nie tylko świetnie smakuje, ale ma też wiele działań prozdrowotnych/źródło: resul/Adobe Stock
Na co pomaga ajran?
A skoro o zdrowiu już mowa, to warto wspomnieć o korzyściach, na jakie możesz liczyć w tym wypadku. Otóż ajran wpływa pozytywnie przede wszystkim na pracę układu pokarmowego. Jednocześnie jest to produkt niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do diety, kiedy chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Oczywiście w bohaterze dzisiejszego artykułu znajdziesz też cenne witaminy i minerały.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Warto wspomnieć, iż ajran wspomaga też pracę serca i nerek. Szczególnie powinny spożywać go osoby, które walczą z wysokim cholesterolem. Dzięki pysznemu napojowi możesz skutecznie go obniżyć. Korzystnie wpływa też na tkankę kostną, wspomaga odporność i jednocześnie podobno chroni przed niektórymi nowotworami.
Nie przegap też: Dziadek zalewał czerstwy chleb wodą i odstawiał. Napój zdrowy dla jelit
Jak przygotować napój w zaciszu własnego domu?
Aby przygotować ajran we własnym domu, potrzebujesz tak naprawdę 3 składników. A, iż są one łatwodostępne i często wykorzystywane w kuchni, istnieje spora szansa, iż nie będziesz musiał robić dodatkowych zakupów. Ba, do pracy możesz przystąpić zaraz po przeczytaniu tego artykułu.
Składniki:
- 500 ml wody,
- 500 g jogurtu greckiego,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wodę i jogurt grecki przelej do blendera.
- Następnie dodaj do składników sól.
- Produkty miksuj ze sobą tak długo, aż otrzymasz w rezultacie jednolitą mieszankę z charakterystyczną pianą. Smacznego!
I to wszystko! Jak sam widzisz, lista zakupów jest bardzo krótka, zaś cały proces prosty jak bułka z masłem. Czego chcieć więcej?
Zanim się pożegnamy, zajrzyj jeszcze tu: Zdrowe koktajle na trawienie