Chcesz przedłużyć młodość? Zacznij jeść ten super owoc

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Suszone morele (ADOBE)


Owoc ten wygląda jak bliźniak brzoskwini, w smaku przypomina raczej śliwkę. Ma swoich wrogów i zwolenników. Świeże możemy kupować w sklepach tylko w wakacje. Chcecie dłużej cieszyć się smakiem i adekwatnościami? Wybierzcie suszone morele.

Mają wiele adekwatności prozdrowotnych. Ponoć przedłużają młodość, dlatego polecane są osobom po 50 roku życia. Ich ogromną zaletą jest również interesujący smak. Czym jeszcze morele mogą nas zaskoczyć?

Suszone morele to bomba witaminowa. Opóźniają starzenie się skóry

Minus jest taki, iż mają bardzo dużo kalorii (240 w 100 gramach), dlatego nie powinno się nimi objadać. Mają jednak mnóstwo zalet. Owoce zawierają między innymi beta-karoten (przeciwutleniacz), który bardzo istotną walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki niemu nasz organizm wolniej się starzeje i możemy dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Przeciwutleniacze zmniejszają też stres komórkowy, który ma ogromny wpływ na stan organizmu.

Bardzo istotnym składnikiem jest również witamina C. Wspomaga ona odporność i ma istotną rolę w procesie tworzenia kolagenu. Odpowiednia ilość tego przeciwutleniacza sprawia, iż skóra jest odpowiednio sprężysta. Nie możemy zapomnieć o innych adekwatnościach, z których słyną suszone morele:

  • regulują pracę jelit,
  • wspomagają trawienie,
  • mają pozytywny wpływ na wzrok.

Suszone morele (ADOBE)

Jakie owoce kupować? Zwróć uwagę na ich kolor

Istnieją dwa rodzaje suszonych moreli: brązowe i pomarańczowe. Te pierwsze wysuszono bez konserwantów, przy drugich zaś użyto dwutlenku siarki. Dlatego też musimy dokładnie czytać etykiety. jeżeli zauważymy tam oznaczenia:

  • zawiera siarczany,
  • konserwowany siarką,
  • konserwant E22o,

możemy być pewni, iż morele zawierają SO2. Lepiej więc wybierać brązowe owoce, nie dostarczymy wtedy do organizmu podejrzanych substancji.

Nie tylko jako przekąska. Suszone morele możemy wykorzystać na różne sposoby

Idealnie sprawdzą się jako składnik gulaszu, ryb gotowanych w sosie. Pasują także do pieczonego mięsa, szczególnie schabu, kaczki lub kurczaka.Są również ciekawym dodatek do różnego rodzaju wytrawnych sałatek. Możemy je również dodać do wypieku z bakaliami. Idealnie zastępują również spód ciasta (wystarczy je tylko zblendować i połączyć na przykład z masłem lub pastą orzechową).

Idź do oryginalnego materiału