W środę, 7 grudnia na targowisku w Busku-Zdroju można było wybierać spośród wielu świeżych warzyw i owoców.
Kilogram pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś… More można było kupić za 5 zł. Z kolei marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More i cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More kosztowały po 3 zł za kg.
Kilogram burakówChrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wielolet… More można było nabyć za 2 zł, natomiast śliwkaŚliwa domowa (Prunus domestica L.) – poliploidalny gatune… suszona bez pestki była na targu po 20 zł za kg, a bez pestki po 15 zł za kg. 1,50 zł kosztowała główka czosnku.
Za sałatę pekińską trzeba było dać 4 zł, za kalafiora i kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More czerwoną – 5 zł. JabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More można było kupić w cenie od 2 do 2,50 za kg, gruszkiGruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny … More kosztowały od 4 zł do 5 zł za kg. 4 zł trzeba było wydać na kilogram selerów.
Pięć litrów soku jabłkowego własnej produkcji można było kupić za 20 zł.
Po 2 zł były pęczek koperku i pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś… More.
Jajka swojskie kosztowały 1,20 zł za sztukę.
Kilogram ziemniaków przez cały czas kosztował 2 zł, zaś za 15-kilogramowy worek ziemniaków trzeba było zapłacić 20 zł.
10 zł trzeba było wydać na 250 ml oleju rzepakowego.