Celebruj jesień z deserami Fit Cake!

kulturalnemedia.pl 2 godzin temu

Za oknami widać już piękną jesień, a za witrynką Fit Cake – pyszne fit desery! Zobacz, co możesz dla siebie upolować, aby osłodzić i uprzyjemnić sobie te coraz chłodniejsze dni.

TORCIK TOFFIFIT

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 335 kcal, B:7g W:7g T:31g

Skład: jaja, mąka migdałowa, mąka kokosowa, babka jajowata, mleczko kokosowe, awokado, mleko migdałowe, kakao, karob, masło orzechowe, olej kokosowy, orzech laskowy, gorzka czekolada, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Torcik Toffifit prezentuje się bardzo apetycznie. Ciasto składa się z kilku naprzemiennie ułożonych warstw. Na spodzie jest biszkopt, następnie cienka ciemna masa, biała warstwa, znów biszkopt i biała warstwa. Wierzch obsypany jest kakao i uroczo udekorowany smacznymi dropsami z czekolady. Biszkopcik jest miękki i sprężysty, a jednocześnie mokry i bardzo słodki. Ciemna warstwa ma wyrazisty orzechowo-czekoladowy smak. Wyczuwalna jest niej nutka gorzkiej czekolady i masła orzechowego. Jest gęsta, ciągnąca i rozpływa się w ustach. Biała, puszysta część to ubite mleczko kokosowe. Jest lekko słodka i bardzo przypomina smak toffi. Deser jest miękki, słodki, ale nie mdlący. To idealny deser w duecie z kawką.

TORCIK A’LA DAIM (KETO)

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 434 kcal; B: 13g W: 10g T: 38g

Skład: mąka migdałowa, jaja kurze, śmietanka 30%, mleczko kokosowe, nerkowce, mąka kokosowa, gorzka czekolada*, mleko migdałowe, kakao, karob, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol *miazga kakaowa, maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Kolejny torcik, tym razem w odsłonie kultowej słodyczy Daim. Ciasto składa się z dwóch warstw biszkoptu, pośród których ukryta jest biała masa. Spód jest miękki, sprężysty i mokry, w smaku przypomina klasyczny biszkopt. Krem jest śmietankowy – słodki, gęsty i zbity, ale skrywa niespodziankę pod postacią sporych kawałków orzechów nerkowca. Jest naprawdę przepyszny, wręcz uzależniający! Wierzch sowicie oblany polewą karobową, która jest słodka i smaczna, zawierająca nutkę gorzkiej czekolady. Na niej pysznią się chrupiące orzechy nerkowca. Deser jest miękki, puszysty, lekki i bardzo smaczny. Wbrew pozorom – nie za słodki.

TARTA REESE’S

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 350 kcal; B: 12g W: 8g T: 30g

Skład: mleczko kokosowe, mleko migdałowe, orzechy arachidowe, kakao, karob, mąka kokosowa, len mielony, sól himalajska, agar, substancja słodząca: erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, wegan, raw).

Pozostając w orzechowym klimacie, przedstawiam wam tartę Reese’s. Jak sugeruje nazwa, jest mocno orzechowa. Spód, mimo iż ciemny ze względu na kakao, całkowicie dominują orzechy arachidowe. Jest zbity i bardzo chrupiący. Na nim znajduje się solidna porcja masła orzechowego. Wyżej natomiast ułożone są dwa duże kleksy kremów: czekoladowego i orzechowego. Jaśniejszy krem jest puszysty, mięciutki i rozpływający się w ustach. W smaku lekko kwaskowaty. Drugi natomiast jest słodszy, orzechowo-czekoladowy. Wierzch obficie posypany orzeszkami. Ciasto ogólnie jest bardzo słodkie i mocno orzechowe. Jest też bardzo syte, ale nie tłuste ani nie mdlące.

KETO CAKE POPS CZEKOLADOWE

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 99 kcal; B: 2,5g W: 2g T: 9g

Skład: jajka, migdały, mąka kokosowa, babka jajowata, mleko sojowe, olej rzepakowy, olej kokosowy, gorzka czekolada*kakao, mleczko kokosowe, substancja słodząca: erytrol * miazga kakaowa, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Cake pops jest idealną przekąską do gorącego napoju – zarówno na miejscu, jak i na wynos. Jest mały, ale wystarczający, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Z zewnątrz oblany jest chrupką, grubą warstwą czekolady mlecznej (w wersji fit) i obtoczony złotem, co cieszy również oko. Przypomina klasyczną, słodką bajaderkę, więc jest pyszny, mocno czekoladowy. Idealny w połączeniu z ciepłym napojem.

MATCHA LATTE

Fot. Diana Łętocha

Skład: matcha, mleko krowie 1,5% bez laktozy.

W chłodne dni rozgrzeje was wyjątkowo aromatyczna Matcha Latte. To specyficzny rodzaj herbaty o charakterystycznym smaku, który ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Przyznam szczerze, iż sama nie jestem fanką tego napoju, mimo to jednak zaryzykowałam i zamówiłam ją w lokalu Fit Cake. I wiecie co? Zmieniam zdanie! Matcha, jaką otrzymałam, jest najsmaczniejszą, jaką kiedykolwiek piłam. Choć jest intensywna i dość wyrazista w smaku, to jednocześnie – bardzo łagodna i delikatna. Podana na spienionym mleku nie tylko jest pyszna i prezentuje się imponująco, ale także dodaje energii i poprawia nastrój. Nie mdli, nie jest gorzka. To naprawdę smaczny, wartościowy napój, jeżeli jest odpowiednio przygotowany.

CRUNCHY COOKIE & CREAM

Fot. Diana Łętocha

Skład: czekolada 83% (substancja intensywnie słodząca: maltitol, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy, ciasteczka 17% (substancja słodząca: erytrol, olej kokosowy, mąka kokosowa, kakao, czarne kakao, sól himalajska, agar), (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez orzechów, zawiera substancje słodzące).

Biała czekolada i ciasteczka? To z pewnością jest udane połączenie! Ta fit czekolada do złudzenia przypomina oryginalną, białą tabliczkę zarówno wyglądem, jak i smakiem. Jest bardzo słodka, choć moim zdaniem również bardziej syta i zdecydowanie bardziej krucha od tej tradycyjnej. Co ciekawe, jej struktura przypomina bąboladę, którą prawdopodobnie pamiętacie – jest napowietrzona, przez co ma unikalny kształt bąbelków. Druga strona czekolady to pokruszone ciasteczka czekoladowe, coś na kształt oreo. Ta czekolada nie jest tłusta, ani nie mdli, natomiast z pewnością nie bylibyście w stanie zjeść całej naraz. Jest bardzo smaczna i jak najbardziej – warto jej spróbować.

Fot. Diana Łętocha

NOWOŚĆ! KREM PISTACJOWY

Fot. Diana Łętocha

Skład: pistacje.

Szał na pistacje trwa w najlepsze, jednak sklepowe przysmaki pistacjowe zawierają na ogół mnóstwo chemii, dlatego warto zrobić taki krem samemu, albo – zaopatrzyć się w gotowy słoiczek zmielonych pistacji. I taki znajdziecie w Fit Cake – jego skład to wyłącznie same pistacje, bez żadnych dodatków czy konserwantów! Jest gęsty, aksamitny, gładko zblendowany i przepyszny! Można wyjadać go łyżkami, choć najlepiej użyć go do kremów bądź wypieków. I ma szereg korzyści dla zdrowia!

Jesienią zajrzyj do Fit Cake’a!

Tegoroczna jesienna pogoda zachęca do spacerów, jednak warto po drodze wstąpić do lokalów Fit Cake, aby nieco się rozgrzać i osłodzić sobie dzień! Zapraszamy serdecznie do niecukierni w Krakowie oraz do odwiedzin strony fitcake.pl!


Pamiętaj, aby na bieżąco dbać o siebie, w tym – o swoje włosy! Przeczytaj nasz artykuł o Nieziemsko skutecznej pielęgnacji włosów z HAIRBOOM O3ZON!

Idź do oryginalnego materiału