Cebularz będzie królować w Lublinie! W programie m.in. specjalne menu w restauracjach, lody o smaku cebularza czy spacer

spottedlublin.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Cebularz | fot. Dominik Wąsik


W dniach 21-22 czerwca po raz pierwszy w Lublinie odbędzie się „Dzień Cebularza”. W programie m.in.: warsztaty, spacery, instalacje artystyczne, mapping oraz degustacje.

Dzień Cebularza w Lublinie

Cebularz jest to rodzaj pieczywa w formie okrągłego placka, na którego wierzchu znajduje się nadzienie z cebuli i maku. Historia cebularza sięga XIX wieku, kiedy to pojawił się w kuchni żydowskiej i stopniowo zyskał popularność wśród mieszkańców Lublina i okolic.

Cebularz ma głębokie korzenie w tradycji kulinarnych Lubelszczyzny. W 2007 roku cebularz został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co podkreśla jego unikalność i znaczenie kulturowe.

Teraz cebularz doczekał się swojego wydarzenia w Lublinie.

„Dzień Cebularza będzie zarówno doskonałą okazją do odkrywania na nowo tego charakterystycznego, lubelskiego wypieku, jak i okazją do poznania jednego z najbardziej charakterystycznych smaków naszego miasta” – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Lublina ds. kultury, sportu i partycypacji.

Wydarzenie rozpocznie się w piątek, 21 czerwca. W tym dniu organizatorzy zapraszają do partnerskich piekarni po zakup cebularzy. W wybranych lokalach gastronomicznych pojawi się specjalne menu z cebularzem w roli głównej lub nim zainspirowane.

Dodatkowo wieczorem odbędzie się spacer z Przewodnikiem Inspiracji, który zostanie zwieńczony mappingiem na fasadzie Wieży Trynitarskiej. Ponadto podróżni, którzy tego dnia przyjadą do Lublina, zostaną przywitani cebularzem na Dworcu Lublin.

Sprawdź program Dnia Cebularza poniżej.

PIĄTEK, 21 CZERWCA

  • cały dzień Instalacje artystyczne: Krakowskie Przedmieście, Plac Rybny, Plac Litewski
  • w godzinach otwarcia Cebularze w lubelskich piekarniach:
    • Kuźmiuk,
    • Grela,
    • Chmielewski,
    • W Chlebaku
  • w godzinach otwarcia: Cebularzowe pozycje w menu Miejsc Inspiracji:
    • Perłowej Pijalni Piwa, ul. Bernardyńska 15A,
    • Wytrawny Bistro, ul. Krakowskie Przedmieście 3,
    • Legendy Miasta, al. Solidarności 7,
  • w godzinach otwarcia: możliwość degustacji specjalnych lodów cebularzowych:
    • BOSKO, ul. Krakowskie Przedmieście 4,
  • 16:00–17:00 Degustacja cebularzy na Dworcu Lublin
  • 19:30 Spacer „Lubelskie tropy cebularza” z Jackiem Śliwińskim, Przewodnikiem Inspiracji | zapisy wkrótce
  • 21:00–00:00 Mapping na Wieży Trynitarskiej

SOBOTA, 22 CZERWCA

  • cały dzień Instalacje artystyczne: Krakowskie Przedmieście, Plac Rybny, Plac Litewski
  • w godzinach otwarcia Cebularze w lubelskich piekarniach:
    • Kuźmiuk,
    • Grela,
    • Chmielewski,
    • W Chlebaku
  • w godzinach otwarcia: Cebularzowe pozycje w menu Miejsc Inspiracji:
    • Perłowej Pijalni Piwa, ul. Bernardyńska 15A,
    • Wytrawny Bistro, ul. Krakowskie Przedmieście 3,
    • Legendy Miasta, al. Solidarności 7,
  • w godzinach otwarcia: możliwość degustacji specjalnych lodów cebularzowych:
    • BOSKO, ul. Krakowskie Przedmieście 4,
  • 10:00–18:00 Gra miejska z nagrodami
  • 11:00 Spacer „Zasmakuj w Lublinie” z Magdaleną Mazur-Ciseł, Przewodniczką Inspiracji (obowiązują zapisy)
  • 11:00 Interaktywny pokaz wypieku cebularza w Regionalnym Muzeum Cebularza (obowiązują zapisy)
  • 12:00–15:00 Degustacja cebularzy pod Ratuszem
  • 12:30 Interaktywny pokaz wypieku cebularza w Regionalnym Muzeum Cebularza (obowiązują zapisy)
  • 14:00 „Cebularz – historia, produkcja, wypiek” – warsztat tworzenia ciasta i dodatków oraz wypiek w Perłowej Pijalni Piwa (obowiązują zapisy)
  • 15:30 „Cebularz – deser czy słona przekąska?” – warsztat deseru o smaku tradycyjnego cebularza w Perłowej Pijalni Piwa (obowiązują zapisy)
  • 17:00 Spacer „Lublin wielokulturowy – Lublin smakowity” z Dominikiem Maińskim, Przewodnikiem Inspiracji (obowiązują zapisy)
  • 21:00–00:00 Mapping na Wieży Trynitarskiej

ZDJĘCIA

Dzień Cebularza w Lublinie | fot. Dominik Wąsik
Idź do oryginalnego materiału