Carpaccio z arbuza, czyli viralowy przepis, który pokochali Polacy

masteofficial.com 3 tygodni temu

Przepis na carpaccio z arbuza, który stał się viralem na moim Instagramie i dotarł do oszałamiającej liczby 3 milionów osób, z pewnością zasługuje na uwagę. Ten wyjątkowo pokrojony arbuz staje się subtelniejszy w smaku, stanowiąc idealną bazę dla świeżej mięty, kwaśnych kaparów i słonej fety. Całość tworzy harmonijną kompozycję, która doskonale orzeźwia w upalne dni. Danie to nie tylko zachwyca prostotą przygotowania, ale także zaskakuje nieoczywistym połączeniem smaków, które podbiją serca zarówno domowników, jak i gości. Choć można arbuza pokroić w kostkę, to efekt będzie zupełnie inny – większe kawałki uwypuklą jego słodycz, a delikatność i elegancja carpaccio zostaną utracone. Przekonajcie się sami, iż arbuz w towarzystwie musztardy i innych wytrawnych dodatków tworzy niezapomniane wrażenie.

Składniki na carpaccio z arbuza, czyli viralowy przepis, który pokochali Polacy

  • 1/2 arbuza bezpestkowego
  • 80s dobrego sera feta
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 5 owców kaparów
  • 6 oliwek kalamata (fioletowych lub czarnych bez pestki)
  • 1/4 pęczku dymki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sok z 1/4 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
    Przyprawy: sól oraz pieprz
@maste_official

Przepis ten przekonał choćby moją mamę, która na co dzień preferuje bardziej tradycyjne dania ✨ ••• Kobaltowa misa dostępna jest w moim sklepie 💙 www.masteofficial.com ••• #arbuz #markawłasna #carpaccio #wege #feta #serfeta #pyszne #lato #waszamarcysia

♬ Magie des fleurs – Fjellson Weber

Sposób przygotowania carpaccio z arbuza z serem feta i ziołami

Krok 1
Krojenie arbuza

  • Arbuza przekrój na pół, odetnij ,,dupkę”, następnie połóż na płasko i odetnij dookoła skórę, tak aby został Ci sam miąższ.
  • Następnie przy pomocy nożyka do sera lub ostrego noża pokrój bardzo cienkie plastry.
  • Ułóż plastry na dużym półmisku, tak, aby jeden nachodził na drugi.

Krok 2
Przygotowanie sosu

  • Do słoiczka przełóż miód, musztardę francuską, oliwę oraz sok z cytryny.
  • Dopraw wszystko szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem, zakręć słoiczek i dobrze ubij. Możesz użyć także mini rózgi go sosów. Dobre ubicie sprawia, iż sos jest bardziej kremowy i się nie rozwarstwia.

Krok 3
Podawanie carpaccio z arbuza

  • Oliwki, kapary oraz czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki i wyłóż na arbuzie.
  • Ser feta pokrusz i obsyp nim carpaccio.
  • Dymkę drobno posiekaj, a miętę delikatnie porwij i także posyp nimi arbuza.
  • Na koniec polej wszystko gęstym sosem.

Podawaj w upalne dni, na przykład do dań z grilla.

Smacznego,
Wasza Marcysia!

Idź do oryginalnego materiału