http://twojeradio.fm/twojeradio2018/pliki/2024/08/KOSZ-Krzyzanowski-magazyny.mp3
Pomysł wybudowania nowej powierzchni magazynowej zrodził się stąd, iż żywność z krótkotrwałym terminem ważności po to, żeby była trafnie i celowo wykorzystana, wymaga elastycznego zastosowania, bo krótki termin powoduje, iż adekwatnie natychmiast powinna być wykorzystana, a to nie zawsze łączy się i koreluje z realnymi potrzebami. W związku z tym, jest pomysł, żeby część tej żywności przetworzyć i ten nowy magazyn będzie miał taką część, którą da się wykorzystać na przetwórstwo, zarówno warzywno-owocowe, jak i być może na żywność z wykorzystaniem mięsa. Koszt całego przedsięwzięcia to 4,3 mln zł. Mówimy tutaj już o budowie i wyposażeniu. Sama budowa to jest około 3,5 mln zł. i całość będzie realizowana ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności w ramach inwestycji, która ma na celu zwiększenie dywersyfikacji i skracania dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowę odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu.