W Gorzowie powstaje nowoczesny magazyn żywności budowany przez Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej.
Hala o powierzchni ok. 300 metrów kwadratowych stanie na gorzowskim Górczynie.
Jak mówi Dominika Iwan, kierowniczka projektów diecezjalnej Caritas, dzięki tej inwestycji będzie można o przechowywać w dobrych warunkach o wiele więcej żywności, która trafi później do potrzebujących mieszkańców regionu.
– Nowocześnie wyposażony i dobrze skomunikowany magazyn pozwoli nam działać jeszcze lepiej i jeszcze skuteczniej – dodaje:
Dominika Iwan szacuje, iż w nowym magazynie żywności Caritas w Gorzowie będzie można przechowywać ok. 300 ton produktów żywnościowych rocznie.
Będzie to żywność przekazywana przez prywatnych darczyńców i sklepy wielkopowierzchniowe, jak i pochodząca ze świątecznych zbiórek czy programu pod nazwą „Spiżarnia Caritas”:
Budowa nowego magazynu żywności Caritas na gorzowskim Góryczynie rozpoczęła się w kwietniu. w tej chwili obiekt jest w stanie surowym zamkniętym, a jego oficjalne otwarcie zaplanowano na grudzień.
Inwestycja kosztować będzie ponad 3,7 mln złotych, z czego większość, bo aż 3 mln złotych, pochodzi z funduszy unijnych w ramach Krajowego Planu Odbudowy.
Fot.: Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej