Caprese w zupełnie nowej wersji. Zachwyci wszystkich gości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności


Prosta sałatka caprese to klasyk włoskiej kuchni. Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą w cieście francuskim sprawi, iż już nigdy nie zrobisz jej inaczej.

Włoska kuchnia bardzo często gości w moim domu. Jest prosta i pyszna, a jej sekretem są dobrej jakości składniki. Jednym z klasyków jest sałatka w kolorach włoskiej flagi, czyli właśnie sałatka caprese. Połączenie pomidorów, bazylii i mozzarelli jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie. Inspirując się tymi smakami, stworzyłam chrupiące paluchy z ciasta francuskiego, których wnętrze skrywa zmodyfikowane caprese. Świeże pomidory zastąpiłam sosem pomidorowym, a dzięki zapieczeniu mozzarella apetycznie się ciągnie. Ta przystawka to hit, który na każdej imprezie jako pierwszy znika ze stołu.

Sałatka caprese w cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 200 g sosu pomidorowego do pizzy
  • suszona bazylia
  • liście świeżej bazylii
  • 300 g mini mozzarelli
  • 20 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i dzielę na cztery długie prostokąty. Każdy z nich delikatnie nacinam na dole, pod skosem. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.

    Ciasto francuskie- Pyszności

  2. Na cieście (nienaciętym fragmencie) rozprowadzam porcję sosu pomidorowego. Dodaję na zmianę listki świeżej bazylii oraz mini kuleczki z mozzarelli. Brzeg delikatnie smaruję wodą, aby ciasto się zakleiło. Zawijam nacięte brzegi.

    Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

  3. Przekładam ciasto francuskie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie smaruję dodatkową porcją sosu pomidorowego.
  4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

    Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

  5. Gotowe ciasto francuskie przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
    Smacznego!

    Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału