Prosta sałatka caprese to klasyk włoskiej kuchni. Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą w cieście francuskim sprawi, iż już nigdy nie zrobisz jej inaczej.
Włoska kuchnia bardzo często gości w moim domu. Jest prosta i pyszna, a jej sekretem są dobrej jakości składniki. Jednym z klasyków jest sałatka w kolorach włoskiej flagi, czyli właśnie sałatka caprese. Połączenie pomidorów, bazylii i mozzarelli jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie. Inspirując się tymi smakami, stworzyłam chrupiące paluchy z ciasta francuskiego, których wnętrze skrywa zmodyfikowane caprese. Świeże pomidory zastąpiłam sosem pomidorowym, a dzięki zapieczeniu mozzarella apetycznie się ciągnie. Ta przystawka to hit, który na każdej imprezie jako pierwszy znika ze stołu.
Sałatka caprese w cieście francuskim
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 200 g sosu pomidorowego do pizzy
- suszona bazylia
- liście świeżej bazylii
- 300 g mini mozzarelli
- 20 ml wody
Sposób przygotowania:
- Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i dzielę na cztery długie prostokąty. Każdy z nich delikatnie nacinam na dole, pod skosem. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.
Ciasto francuskie- Pyszności
- Na cieście (nienaciętym fragmencie) rozprowadzam porcję sosu pomidorowego. Dodaję na zmianę listki świeżej bazylii oraz mini kuleczki z mozzarelli. Brzeg delikatnie smaruję wodą, aby ciasto się zakleiło. Zawijam nacięte brzegi.
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
- Przekładam ciasto francuskie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie smaruję dodatkową porcją sosu pomidorowego.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
- Gotowe ciasto francuskie przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności