

Gotowanie ziemniaków to bardzo prosta czynność, ale kilka osób wie, iż wykonuje ją niepoprawnie. Moment solenia może wydawać się nieistotny, ale wbrew pozorom to właśnie na tę kwestię należy zwrócić największą uwagę. Przeczytaj i dowiedz się, kiedy powinno się solić ziemniaki.
Kiedy nie solić?
Popularnym wyborem jest solenie wody na ziemniaki jeszcze przed jej zagotowaniem, ale to właśnie tej czynności należy unikać. Solenie zimnej wody opóźnia osiąganie temperatury wrzenia, co może wydłużać proces gotowania. Ponadto może to prowadzić do tworzenia się osadów i szybszego zużywania się garnków.

Kiedy najlepiej solić ziemniaki?
Aby osiągnąć idealnie słone i miękkie ziemniaki bez szkody dla naczyń kuchennych i większego zużycia energii, to najlepiej jest solić wodę, dopiero gdy zaczyna wrzeć. Dodana w tym momencie sól rozpuści się błyskawicznie, dzięki czemu nie powstaną w jej wyniku żadne osady, a woda zacznie jeszcze intensywniej wrzeć, co przyspieszy proces gotowania ziemniaków. Alternatywnie ziemniaki można solić dopiero po ich ugotowaniu — sprzyja to zachowaniu bardziej naturalnego smaku bulwy i pozwala lepiej dostosować ilość soli do własnych preferencji.