Cake pops czyli słodkie ciasteczka na patyku. Przepis na pyszny i kolorowy deser dla dzieci i nie tylko. Jak zrobić lizaki z ciasta?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na deser na Dzień Dziecka? Polecam przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta. To słodkie, kolorowe ciastka na patyku, w czekoladzie i kolorowej posypce. Taki deser z pewnością posmakuje i spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Proponuję doprawić ciasto skórką cytrynową i serkiem mascarpone. Sprawdź, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na cake pops.

Deser na Dzień Dziecka — sprawdzony przepis

Mam dla Ciebie przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta na patyku. To idealny deser na Dzień Dziecka, urodziny i przyjęcia dla dzieci. Świetnie sprawdzi się także np. na walentynki czy spotkania ze znajomymi. Wszystko zależy od dekoracji, tzn. można użyć kolorowej posypki, która z pewnością spodoba się najmłodszym lub jedynie oblać kuleczki czekoladą obtoczyć w wiórkach kokosowych czy posiekanych orzechach. By zrobić cake pops, potrzebujesz nieco wysuszonego biszkoptu lub ciasta babkowego i patyczków do lizaków. Sprawdzą się także patyczki do szaszłyków, koreczków czy słomki do napojów.

Zobacz w galerii, jak łatwo możesz zrobić pyszne i kolorowe lizaki z ciasta.

Przepis na cake pops

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na 18 kuleczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 350 g ciasta babkowego (np. z tego przepisu: babka piaskowa) lub biszkoptu (skorzystaj z tego przepisu: jak zrobić idealny biszkopt?),
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,
  • 200 g czekolady (może być zarówno biała, gorzka jak i mleczna),
  • kolorowa posypka do dekoracji.

Pamiętacie karmelowe szyszki? Z tym przepisem zrobicie je w 10 minut

Szyszki to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. W czasach PRL były prawdziwym hitem. Warto wrócić do tych smakołyków i przygotować je na zbliżający się Dzień Dziecka. Są idealnie karmelowe, słodkie…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić cake pops, czyli lizaki z ciasta?

  1. Zacznij od zmiksowania ciasta. Możesz zrobić to mikserem kuchennym, albo rozkruszyć ciasto rękami.
  2. Dodaj do ciasta mascarpone, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj manualnie lub mikserem.
  3. Uformuj z ciasta kuleczki. Schłodź je w zamrażarce przez ok. 10 minut.
  4. Rozpuść najpierw odrobinę czekolady (ok. 50 g) w kąpieli wodnej, zamocz w niej końcówkę patyczka i wbij w kuleczkę z ciasta. Przygotuj tak wszystkie kuleczki. Schowaj je ponownie do zamrażarki na 10 minut.
  5. Rozpuść resztę czekolady i zanurz w niej każdą kuleczkę, a następnie posyp ciastko kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia, najlepiej na pionowo — wbij patyczki np. w kartonowe pudełko lub kawałek styropianu.

Kolorowe cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta. Idealny p...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału