Deser na Dzień Dziecka — sprawdzony przepis
Mam dla Ciebie przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta na patyku. To idealny deser na Dzień Dziecka, urodziny i przyjęcia dla dzieci. Świetnie sprawdzi się także np. na walentynki czy spotkania ze znajomymi. Wszystko zależy od dekoracji, tzn. można użyć kolorowej posypki, która z pewnością spodoba się najmłodszym lub jedynie oblać kuleczki czekoladą obtoczyć w wiórkach kokosowych czy posiekanych orzechach. By zrobić cake pops, potrzebujesz nieco wysuszonego biszkoptu lub ciasta babkowego i patyczków do lizaków. Sprawdzą się także patyczki do szaszłyków, koreczków czy słomki do napojów.
Zobacz w galerii, jak łatwo możesz zrobić pyszne i kolorowe lizaki z ciasta.
Przepis na cake pops
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na 18 kuleczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 350 g ciasta babkowego (np. z tego przepisu: babka piaskowa) lub biszkoptu (skorzystaj z tego przepisu: jak zrobić idealny biszkopt?),
- 125 g serka mascarpone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,
- 200 g czekolady (może być zarówno biała, gorzka jak i mleczna),
- kolorowa posypka do dekoracji.
Pamiętacie karmelowe szyszki? Z tym przepisem zrobicie je w 10 minut
Szyszki to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. W czasach PRL były prawdziwym hitem. Warto wrócić do tych smakołyków i przygotować je na zbliżający się Dzień Dziecka. Są idealnie karmelowe, słodkie…
Jak zrobić cake pops, czyli lizaki z ciasta?
- Zacznij od zmiksowania ciasta. Możesz zrobić to mikserem kuchennym, albo rozkruszyć ciasto rękami.
- Dodaj do ciasta mascarpone, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj manualnie lub mikserem.
- Uformuj z ciasta kuleczki. Schłodź je w zamrażarce przez ok. 10 minut.
- Rozpuść najpierw odrobinę czekolady (ok. 50 g) w kąpieli wodnej, zamocz w niej końcówkę patyczka i wbij w kuleczkę z ciasta. Przygotuj tak wszystkie kuleczki. Schowaj je ponownie do zamrażarki na 10 minut.
- Rozpuść resztę czekolady i zanurz w niej każdą kuleczkę, a następnie posyp ciastko kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia, najlepiej na pionowo — wbij patyczki np. w kartonowe pudełko lub kawałek styropianu.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: