Butter chicken. Przepis na maślanego kurczaka w pomidorowym sosie garam masala. Pyszny obiad w orientalnym stylu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Indyjskie danie butter chicken to delikatny kurczak w pysznym sosie z pomidorami z dodatkiem śmietanki. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi sporej ilości masła, a także aromatycznym przyprawom, w tym orientalnej mieszance garam masala. Mam dla Ciebie prosty przepis na taką potrawę.

Przepis na butter chicken

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła, najlepiej masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki mielonych orzechów np. migdałów lub nerkowców,

przyprawy:

  • 2 łyżki garam masala (mieszanka indyjskich przypraw),
  • 0,5 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub kolendry,
  • 1 łyżeczka cukru.

Zobacz także: Curry z kurczakiem. Przepis na szybki i rozgrzewający obiad

Jak zrobić butter chicken?

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
  2. Dodaj łyżkę przyprawy garam masala, sok z cytryny oraz jogurt. Wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny.
  3. Na patelni rozgrzej olej i połowę masła, dodaj kurczaka i podsmażaj kilka minut. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj, podsmażaj 1 minutę.
  4. Dodaj na patelnię przecier pomidorowy i resztę masła. Gotuj całość ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Następnie dodaj orzechy oraz wlej śmietankę. Wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
  6. Na koniec posyp potrawę natką pietruszki.

Domowa mieszanka przypraw garam masala. Jak ją przygotować?

Kompozycja przypraw garam masala jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej. Jest mocno aromatyczna i rozgrzewająca. Możesz kupić ją gotową lub przygotować samodzielnie. To bardzo proste.

Na suchej patelni podsmaż przyprawy:

  • 1 łyżka kardamonu,
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki ziaren kolendry,
  • 5 goździków.

Następnie dodaj liść laurowy oraz pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Podsmażaj jeszcze minutę. Na koniec wyjmij i odrzuć liść laurowy, a całość utrzyj w moździerzu. Gotowe. Taką mieszankę przypraw najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Butter chicken. Przepis na maślanego kurczaka w pomidorowym ...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału