Burrito to przysmak kuchni meksykańskiej. Przepis na szybkie danie z tortilli. Jak zrobić domowe burrito z mięsem mielonym i ryżem?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Burrito to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, które doczekało się wielu odmian. Proponuję mój prosty do przygotowania przepis na domowe burrito, które jest wyraziste w smaku i bardzo sycące. Składa się z tortilli, pikantnego ryżu i duszonego mięsa mielonego w stylu chili con carne. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na domowe burrito.

Przepis na burrito z mielonym mięsem

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na ok. 8 burrito
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. wołowiny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół papryki,
  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • opcjonalnie mała papryczka chili,

ryż i dodatki:

  • 300 g ryżu długoziarnistego,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • 500 ml wody lub bulionu,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g sera żółtego,
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • ok. 8 placków tortilli.

Zobacz także: Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie tylko tortilla i fasola. Poznaj kuchnię meksykańską według Taste Atlas

Jak zrobić domowe burrito?

  1. Wszystkie pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę (1 pomidor odłóż do oddzielnej miseczki, dodasz go później do ryżu).
  2. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, fasolkę odcedź z zalewy.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, przyprawy (ostrą i słodką paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz), czosnek przeciśnięty przez praskę i chwile podsmaż, a następnie dodaj mięso.
  4. Gdy mięso się podsmaży, dodaj wodę, pomidory, oregano, paprykę (opcjonalnie papryczkę chili) i czerwoną fasolę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez minimum 30 minut.
  5. W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz).
  6. Dodaj ryż i podsmaż ok. 1 minutę.
  7. Zalej ryż bulionem lub wodą, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę i gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając – powinno to zająć ok. 20 minut.
  8. Zetrzyj ser i posiekaj kolendrę lub natkę pietruszki.
  9. Na placek tortilli kładź porcję ryżu oraz porcję mięsa. Posyp całość serem i kolendrą lub natką. Zwiń burrito: najpierw boki tortilli złóż do środka, a potem całość zwiń w rulon.
  10. Podsmaż tortille z obu stron na suchej patelni.

Burrito to przysmak kuchni meksykańskiej. Przepis na szybkie...

+20 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału