Przepis na burrito z mielonym mięsem
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na ok. 8 burrito
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego np. wołowiny,
- 3 ząbki czosnku,
- pół papryki,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- opcjonalnie mała papryczka chili,
ryż i dodatki:
- 300 g ryżu długoziarnistego,
- 1 pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 500 ml wody lub bulionu,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g sera żółtego,
- natka pietruszki lub kolendra,
- ok. 8 placków tortilli.
Zobacz także: Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie tylko tortilla i fasola. Poznaj kuchnię meksykańską według Taste Atlas
Jak zrobić domowe burrito?
- Wszystkie pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę (1 pomidor odłóż do oddzielnej miseczki, dodasz go później do ryżu).
- Paprykę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, fasolkę odcedź z zalewy.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, przyprawy (ostrą i słodką paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz), czosnek przeciśnięty przez praskę i chwile podsmaż, a następnie dodaj mięso.
- Gdy mięso się podsmaży, dodaj wodę, pomidory, oregano, paprykę (opcjonalnie papryczkę chili) i czerwoną fasolę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez minimum 30 minut.
- W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz).
- Dodaj ryż i podsmaż ok. 1 minutę.
- Zalej ryż bulionem lub wodą, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę i gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając – powinno to zająć ok. 20 minut.
- Zetrzyj ser i posiekaj kolendrę lub natkę pietruszki.
- Na placek tortilli kładź porcję ryżu oraz porcję mięsa. Posyp całość serem i kolendrą lub natką. Zwiń burrito: najpierw boki tortilli złóż do środka, a potem całość zwiń w rulon.
- Podsmaż tortille z obu stron na suchej patelni.
+20
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: