Startuje największy festiwal burgerów w mieście! Oto lista 30 restauracji z Łodzi i okolic, blisko 40 burgerów, konkursy, grillowanie i wiele więcej.
To już szósta edycja Jemy w Łodzi BURGER FEST, na którą zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń. Partnerami festiwalu jest firma Bidfood Farutex oraz Complex Pack Service. Burger Fest startuje w najbliższy piątek (26. maja) i potrwa 10 dni, czyli do 4. czerwca. Restauracje czekają w gotowości ze swoimi burgerami, a wśród nich propozycje wegańskie, w azjatyckim, koreańskim czy włoskim stylu. Będzie też buła z kalmarami, szarpanym mięsem, kaszanką lub kaczką. Powiedzieć, iż każdy znajdzie w nich coś dla siebie, to jak nic nie powiedzieć. Oprócz tego jak zwykle przygotowaliśmy wydarzenia towarzyszące.
Jedzenie burgera XXL
Tegoroczne atrakcje startują jeszcze na krótko przed festiwalem. W środę (24. maja) restauracja Cochise z okazji Juwenaliów rzuci wyzwanie studentom łódzkiej Politechniki, którzy zmierzą się z ich burgerami XXL. Do zawodów staną trzyosobowe drużyny, która pierwsza zje giganta, ta zwycięży. Jesteście ciekawi zmagań studentów? Relację na żywo z wydarzenia będzie można obejrzeć na fanpage’u Cochise.
Wege burgery w atrakcyjnej cenie
Wiecie, iż restauracja Zielona z Manufaktury w swoim menu ma aż siedem wege burgerów?! Sześć z nich jest wegańskich. Z okazji festiwalu we wtorek 30. maja będziecie mogli zamówić je w niższej cenie – 29 zł. Burger z niekaczką, bakłażan burger, meksykański z nachosami, a może skusicie się na ich festiwalową propozycję, czyli burgera w wiosennej odsłonie? Jego też zgarniecie w specjalnej cenie.
Grillowanie z Gastromachiną i konkursy z nagrodami
Następnego dnia, czyli w środę 31. maja Centralna Gastromachina urządza Letniego Grilla, zaczynamy od 17.00. Będzie własnej produkcji kiełbasa podwawelska, kiełbasa w kapuście, beef & roll (wołowina mielona zawijana boczkiem, faszerowana serem i pieczona w BBQ), mocno dymiony burger z BBQ, a na deser… pyra z gzikiem! Pogoda oczywiście też już zamówiona.
Miejcie nas na oku, bo podczas festiwalu nie może zabraknąć konkursów z nagrodami. Będziemy was o nich informować na naszych mediach społecznościowych. Do wygrania m.in. zestaw 5 par gastro-skarpet od Many Mornings – łódzkiej firmy, która w swojej ofercie ma całą kolekcję kolorowych skarpet z kulinarnymi motywami.
Uczestnicy Festiwalu
Sprawdźcie gdzie w tym roku udacie się na festiwalowego burgera. Przed wami 35 miejsc!
Bałucki Burger
ul. Zgierska 69
Dowóz: w obrębie 3 km – 5zł, dowóz w obrębie 5 km – 10zł; zamówienia telefoniczne 695 123 291 lub przez stronę baluckiburger.pl
Italia na Bałutach: focaccia własnego wypieku, 170g wołowiny, kapusta włoska, chips z prosciutto crudo, ser mimolette, ketchup Bałuckiego Burgera. Cena: 47 zł
Bubble Vegan: kotlet z białego groszku, guacamole, tapioka w granacie, cytrynowe pędy bambusa. Cena: 39 zł
Cochise Smash
Cochise Bubble
Da Vella
ul. Inflancka 6, Łódź
Dowóz: dostawa przy zamówieniu telefonicznym 42 239 47 47
Burger Kaszana: bułka mazurska, mozzarella, kapusta kiszona z cebulą na maśle z winem i peperoncino, grillowana kaszanka, uprażona czerwona cebulka, ogórek kiszony, sos Da Vella, frytki steak house. Cena: 33 zł
Da Vella
DOKI Gastrobar
DOKI Gastrobar
OFF Piotrkowska
Dowóz: tylko na miejscu
Burger z pastrami: pastrami własnej produkcji, marynowana cebula, pieczarki duszone w maśle, sos majonezowo-pomarańczowy, zielony ogórek z miętą, rukola, ser cheddar, marynowana chipotle. Cena: 49 zł
Drukarnia Skład Wina i Chleba
OFF Piotrkowska
Dowóz: Uber Eats
Wołobroccoli: czarna bułka pszenna z czarnuszką, sos z fasolki edamame, kotlet brokułowy, kotlet wołowy, ser cheddar, rukola, frytki. Cena: 47 zł
Drukarnia
Falla
Falla
ul. Piotrkowska 217
Dowóz: Pyszne.pl, Glovo, zamówienia przez stronę fallalodz.pl , Bolt oraz Wolt
Szparagowy Raban: burger z kotletem Lindy McCartney, szparagi w bułce tartej, pieczone plastry ziemniaka, rzodkiewka, rabarbarowy sos BBQ, cytrusowy majo. Cena: 39 zł
El Buos
ul. Łubinowa 54A – otwarte od piątku do niedzieli!
Emmy Burger: bułka brioche, sos Gochujang Mayo, 180g wołowiny, podwójny cheddar, karmelizowana cebulka, podane z frytkami w autorskiej posypce, sosem Gochujang Mayo i korniszonami. Burger inspirowany słynnym burgerem z restauracji Emily w Nowym Jorku. Cena: 44 zł
Burger wołowy ze szparagami i serem pleśniowym: bułka, kotlet wołowy, szparagi, ser camembert, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, sałata rzymska, pikle, sos musztardowy. Cena: 47 zł
Gastromachina Centralna
ul. Piotrkowska 93
Dowóz:
AZJAdłbyś?: 150g mielonego antrykotu, Gastrokimchi, twaróg z azjatyckim twistem (limonka, kolendra, imbir i cukier trzcinowy), pikle z czerwonej cebuli. Cena: 49 zł
Gastromachina Centralna
Gastromachina Dąbrowskiego
Gastromachina Dąbrowskiego
ul. Dabrowskiego 59/61
Dowóz: zamówienie przez stronę https://www.gastromachina.pl/restauracja/gastromachina-2 lub telefonicznie 798 177 588
“Festiwalowy”: 150g wołowiny, szarpane udko z kurczaka z pomarańczami, chili i imbirem, prażynki krewetkowe, sałata, pomidor, cebula, ogórek słodko kwaśny, sos mayo. Cena: 44 zł
Imber
ul. Piotrkowska 43
Dowóz: tylko na miejscu
Burger z kaczką: Żulik, pierś z kaczki marynowana w melasie z granatów, majonez z prażonym jabłkiem i tymiankiem, biała rzepa, zioła. Cena: 48 zł
Dowóz: do 10 km – koszt 7 zł; zamówienia telefonicznie 797 450 950 lub przez stronę https://www.it-am.pl/
Rocket Burger: panierowana polędwiczka z kurczaka glazurowana sosem koreańskim, boczek, ananas, kimchi, czerwona cebula, kiełki, rukola, sos salsa chili. Cena: 38 zł, w zestawie z frytkami 46 zł
It-Am Pizza&Burger
Kimsu
ul. Piotrkowska 142, Łódź / ul. Dąbrowskiego 20b, Zgierz
Dowóz: tylko na miejscu
Master Roshi: sezonowana wołowina, chips z Chashu, kiszony batat, sos serowy z mimolette i cheddara z pastą gochujang, ogórek, bułka brioche. Cena: 42.99 zł
Kimsu
Komediowa
ul. Piotrkowska 12
Dowóz: Glovo, Uber Eats, pyszne.pl
Golden Black Rak: czarna bułka ze złotem jadalnym, wołowina, relish z raków i kolendry, pikle chili, marynowane pomidory czosnkowe, sałata Lollo Rossa, onion rings, sos cheddar. Cena: 54 zł
Komediowa
Len i Bawełna
Len i Bawełna
OFF Piotrkowska
Dowóz: odbiór własny – zamówienie telefonicznie 42 201 59 50
El Bandito: chlebek typu pita, autorski sos majonezowy z mango i jalapeno, 200 g wołowiny, sałata lodowa, pomidory, warzywa duszone w piwie Corona (pieczarka, cebula, papryka, chili, czosnek), nachosy serowe, pikantne guacamole. Opcjonalnie autorskie frytki z ciasta ziemniaczanego w pikantnej panierce. Cena: 35 zł; w zestawie z frytkami 50 zł
Zalany Żul: żulik, sos zalewajkowy, kotlet z siekanej białej kiełbasy, sałatka z czerwonej kapusty, jajko sadzone, sałata, pieczone ziemniaki z ziołami. Cena: 38 zł
Radogość Cafe
Stacja Retkinia
Stacja Retkinia
ul. Wyszyńskiego 67
Dowóz: określona strefa dowozu; zamówienia tel. 720 930 900 lub przez stronę www.stacjaretkinia.pl
Golden Boy BBQ: delikatna wołowina Black Angus, ser cheddar, czerwona cebula, pomidor, kiszony ogórek, sałata, bekon, sos BBQ na bazie szkockiej whisky, bułka brioche. Cena: 43 zł
Szpulka
Manufaktura
Dowóz: www. szpulka.lodzdelivery.pl – koszt dostawy zależny od strefy