Startuje największy festiwal burgerów w mieście! Oto lista 30 restauracji z Łodzi i okolic, blisko 40 burgerów, konkursy, grillowanie i wiele więcej.
To już szósta edycja Jemy w Łodzi BURGER FEST, na którą zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń. Partnerami festiwalu jest firma Bidfood Farutex oraz Complex Pack Service.
Burger Fest startuje w najbliższy piątek (26. maja) i potrwa 10 dni, czyli do 4. czerwca. Restauracje czekają w gotowości ze swoimi burgerami, a wśród nich propozycje wegańskie, w azjatyckim, koreańskim czy włoskim stylu. Będzie też buła z kalmarami, szarpanym mięsem, kaszanką lub kaczką. Powiedzieć, iż każdy znajdzie w nich coś dla siebie, to jak nic nie powiedzieć. Oprócz tego jak zwykle przygotowaliśmy wydarzenia towarzyszące.
Jedzenie burgera XXL
Tegoroczne atrakcje startują jeszcze na krótko przed festiwalem. W środę (24. maja) restauracja Cochise z okazji Juwenaliów rzuci wyzwanie studentom łódzkiej Politechniki, którzy zmierzą się z ich burgerami XXL. Do zawodów staną trzyosobowe drużyny, która pierwsza zje giganta, ta zwycięży. Jesteście ciekawi zmagań studentów? Relację na żywo z wydarzenia będzie można obejrzeć na fanpage’u Cochise.
Wege burgery w atrakcyjnej cenie
Wiecie, iż restauracja Zielona z Manufaktury w swoim menu ma aż siedem wege burgerów?! Sześć z nich jest wegańskich. Z okazji festiwalu we wtorek 30. maja będziecie mogli zamówić je w niższej cenie – 29 zł. Burger z niekaczką, bakłażan burger, meksykański z nachosami, a może skusicie się na ich festiwalową propozycję, czyli burgera w wiosennej odsłonie? Jego też zgarniecie w specjalnej cenie.
Grillowanie z Gastromachiną i konkursy z nagrodami
Następnego dnia, czyli w środę 31. maja Centralna Gastromachina urządza Letniego Grilla, zaczynamy od 17.00. Będzie własnej produkcji kiełbasa podwawelska, kiełbasa w kapuście, beef & roll (wołowina mielona zawijana boczkiem, faszerowana serem i pieczona w BBQ), mocno dymiony burger z BBQ, a na deser… pyra z gzikiem! Pogoda oczywiście też już zamówiona.
Miejcie nas na oku, bo podczas festiwalu nie może zabraknąć konkursów z nagrodami. Będziemy was o nich informować na naszych mediach społecznościowych. Do wygrania m.in. zestaw 5 par gastro-skarpet od Many Mornings – łódzkiej firmy, która w swojej ofercie ma całą kolekcję kolorowych skarpet z kulinarnymi motywami.
Uczestnicy Festiwalu
Sprawdźcie gdzie w tym roku udacie się na festiwalowego burgera. Przed wami 35 miejsc!
Bałucki Burger
- ul. Zgierska 69
- Dowóz: w obrębie 3 km – 5zł, dowóz w obrębie 5 km – 10zł; zamówienia telefoniczne 695 123 291 lub przez stronę baluckiburger.pl
Italia na Bałutach: focaccia własnego wypieku, 170g wołowiny, kapusta włoska, chips z prosciutto crudo, ser mimolette, ketchup Bałuckiego Burgera.
Cena: 47 zł
Bałucka gruszka miłości: Focaccia własnego wypieku, kotlet wegański z ciecierzycy, cheddar wegański, guacamole Bałuckiego Burgera, grillowana sałata rzymska, majonez wegański.
Cena: 47 zł
Bałucki mięsny
Bałucki wegański
Bagatela (Hotel Kolumna Park)
- ul. Hotelowa 1, Przygoń
- Dowóz: tylko na miejscu
Rwany na ostro: czarna bułka własnego wypieku, szarpana wołowina z jalapeno i kolendrą, kiszona czerwona kapusta, majonez wędzony, pomidor, zielony ogórek, kolba kukurydzy, frytki.
Cena: 42 zł
Bagatela
Breadnia
Breadnia
- ul. Piotrkowska 86
- Dowóz: tylko na miejscu
Pulled Beef Teriyaki & Pouring Cheese: szarpana wołowina, glazura Teriyaki, Jack Daniel’s, ogórek marynowany, autorski coleslaw, mayo-sriracha, cheddar, frytki, czarnuszka, szczypior.
Cena: 44.90 zł
Cochise
- Świtezianki 16; Kusocińskiego 67; Piotrkowska 209; Umińskiego 12; Sacharowa 30; Ksawerów ul. Pomorska 6
- Dowóz: dostawa na terenie całej Łodzi przez stronę www.cochiseburger.pl
Smash Burger: 2x wołowina 115g, 2x cheddar, sałata, pomidor, czerwona cebula, sos grillowy.
Cena: 39 zł
Bubble Vegan: kotlet z białego groszku, guacamole, tapioka w granacie, cytrynowe pędy bambusa.
Cena: 39 zł
Cochise Smash
Cochise Bubble
Da Vella
- ul. Inflancka 6, Łódź
- Dowóz: dostawa przy zamówieniu telefonicznym 42 239 47 47
Burger Kaszana: bułka mazurska, mozzarella, kapusta kiszona z cebulą na maśle z winem i peperoncino, grillowana kaszanka, uprażona czerwona cebulka, ogórek kiszony, sos Da Vella, frytki steak house.
Cena: 33 zł
Da Vella
DOKI Gastrobar
DOKI Gastrobar
- OFF Piotrkowska
- Dowóz: tylko na miejscu
Burger z pastrami: pastrami własnej produkcji, marynowana cebula, pieczarki duszone w maśle, sos majonezowo-pomarańczowy, zielony ogórek z miętą, rukola, ser cheddar, marynowana chipotle.
Cena: 49 zł
Drukarnia Skład Wina i Chleba
- OFF Piotrkowska
- Dowóz: Uber Eats
Wołobroccoli: czarna bułka pszenna z czarnuszką, sos z fasolki edamame, kotlet brokułowy, kotlet wołowy, ser cheddar, rukola, frytki.
Cena: 47 zł
Drukarnia
Falla
Falla
- ul. Piotrkowska 217
- Dowóz: Pyszne.pl, Glovo, zamówienia przez stronę fallalodz.pl , Bolt oraz Wolt
Szparagowy Raban: burger z kotletem Lindy McCartney, szparagi w bułce tartej, pieczone plastry ziemniaka, rzodkiewka, rabarbarowy sos BBQ, cytrusowy majo.
Cena: 39 zł
El Buos
- ul. Łubinowa 54A – otwarte od piątku do niedzieli!
- Dowóz: Glovo
Kioto Burger: szarpana wołowina orientalna, marynowany ogórek zielony, krucha kapusta czerwona, serek Philadelphia, prażone orzechy, sos wasabi mayo, maślana bułka.
Cena: 45zł
Vegan Kioto Burger: tempeh orientalny, marynowany ogórek zielony, krucha kapusta czerwona, kremowy, wegański serek, prażone orzechy, sos wasabi vegan mayo, chleb żytni 100% na zakwasie.
Cena: 45 zł
El Buos – Kioto
El Buos – Vegan Kioto
Farina Bianco
- ul. Piłsudskiego 14
- Dowóz: tylko na miejscu
Lollo Bianco: marynowane kalmary, szczypior, jajko poche, curry, tikka masala, salsa mango-kolendra, sałata Lollo Bianco, pomidor.
Cena: 48 zł
Farina Bianco
Farina Bistro
- ul. Przybyszewskiego 92A
- Dowóz: tylko na miejscu
FARmerski: bułka maślana, karkówka, cheddar, cebula konfitowana, sos chrzanowy, sałata rzymska, pomidor, ogórek kanapkowy, siano z pora, frytki stekowe.
Cena: 46.90 zł
Farina Bistro
Fatamorgana
- ul. Księży Młyn 16
- Dowóz: odbiór osobisty 880 832 509
Sezonowiec: terroirowa jałówka 200g, bułka maślana z siemieniem lnianym i sezamem, smażone szparagi z szynką serrano, smażona cebula, kraftowy BBQ z rabarbarem, ser mimolette.
Cena: 49 zł
Fatamorgana
Ferwor
Ferwor
- ul. Piotrkowska 97
- Dowóz: Glovo, Uber Eats, odbiór osobisty 786 083 997
Emmy Burger: bułka brioche, sos Gochujang Mayo, 180g wołowiny, podwójny cheddar, karmelizowana cebulka, podane z frytkami w autorskiej posypce, sosem Gochujang Mayo i korniszonami. Burger inspirowany słynnym burgerem z restauracji Emily w Nowym Jorku.
Cena: 44 zł
Food Art
- ul. Piotrkowska 89
- Dowóz: Glovo, Wolt
FoodArt Cheese&Fries Burger: burger wołowy, sałata karbowana, pomidor malinowy, papryczki jalapeno, musztarda dijon, dip serowy, frytki w bułce.
Cena: 49 zł
Food Art
Gęsi Puch
Gęsi Puch
- Al. Politechniki 2
- Dowóz: tylko na miejscu
Burger wołowy ze szparagami i serem pleśniowym: bułka, kotlet wołowy, szparagi, ser camembert, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, sałata rzymska, pikle, sos musztardowy.
Cena: 47 zł
Gastromachina Centralna
- ul. Piotrkowska 93
- Dowóz:
AZJAdłbyś?: 150g mielonego antrykotu, Gastrokimchi, twaróg z azjatyckim twistem (limonka, kolendra, imbir i cukier trzcinowy), pikle z czerwonej cebuli.
Cena: 49 zł
Gastromachina Centralna
Gastromachina Dąbrowskiego
Gastromachina Dąbrowskiego
- ul. Dabrowskiego 59/61
- Dowóz: zamówienie przez stronę https://www.gastromachina.pl/restauracja/gastromachina-2 lub telefonicznie 798 177 588
“Festiwalowy”: 150g wołowiny, szarpane udko z kurczaka z pomarańczami, chili i imbirem, prażynki krewetkowe, sałata, pomidor, cebula, ogórek słodko kwaśny, sos mayo.
Cena: 44 zł
Imber
- ul. Piotrkowska 43
- Dowóz: tylko na miejscu
Burger z kaczką: Żulik, pierś z kaczki marynowana w melasie z granatów, majonez z prażonym jabłkiem i tymiankiem, biała rzepa, zioła.
Cena: 48 zł
Imber
Kaukaz
Kaukaz
- Manufaktura
- Dowóz: tylko na miejscu
Burger Kaukaz: 200g grillowanego szisz-kebaba z wołowiny, panierowany ser gruziński Suluguni, boczek, pomidor, ogórek kiszony, cebula czerwona, sałata, sos.
Cena: 55 zł
It-Am Pizza&Burger
- ul. Złocieniowa 33a
- Dowóz: do 10 km – koszt 7 zł; zamówienia telefonicznie 797 450 950 lub przez stronę https://www.it-am.pl/
Rocket Burger: panierowana polędwiczka z kurczaka glazurowana sosem koreańskim, boczek, ananas, kimchi, czerwona cebula, kiełki, rukola, sos salsa chili.
Cena: 38 zł, w zestawie z frytkami 46 zł
It-Am Pizza&Burger
Kimsu
- ul. Piotrkowska 142, Łódź / ul. Dąbrowskiego 20b, Zgierz
- Dowóz: tylko na miejscu
Master Roshi: sezonowana wołowina, chips z Chashu, kiszony batat, sos serowy z mimolette i cheddara z pastą gochujang, ogórek, bułka brioche.
Cena: 42.99 zł
Kimsu
Komediowa
- ul. Piotrkowska 12
- Dowóz: Glovo, Uber Eats, pyszne.pl
Golden Black Rak: czarna bułka ze złotem jadalnym, wołowina, relish z raków i kolendry, pikle chili, marynowane pomidory czosnkowe, sałata Lollo Rossa, onion rings, sos cheddar.
Cena: 54 zł
Komediowa
Len i Bawełna
Len i Bawełna
- OFF Piotrkowska
- Dowóz: odbiór własny – zamówienie telefonicznie 42 201 59 50
Squid Burger: bułka burgerowa własnego wypieku, rukola, blanszowane szparagi, pomidor bawole serce, czerwona cebula, krążki panierowanego kalmara, autorski sos paprykowy, frytki.
Cena: 59.20 zł
Musztarda po obiedzie
- ul. Pomorska 86
- Dowóz: pyszne.pl
El Bandito: chlebek typu pita, autorski sos majonezowy z mango i jalapeno, 200 g wołowiny, sałata lodowa, pomidory, warzywa duszone w piwie Corona (pieczarka, cebula, papryka, chili, czosnek), nachosy serowe, pikantne guacamole. Opcjonalnie autorskie frytki z ciasta ziemniaczanego w pikantnej panierce.
Cena: 35 zł; w zestawie z frytkami 50 zł
Musztarda po obiedzie
Pit Stop Steak&Burger
- Al. Jana Pawła II 25/27
- Dowóz: tylko na miejscu
Baby Ribs Burger: żeberko wieprzowe BBQ, zasmażana kiszona kapusta, chrzanowy BBQ, ogókowy relish, ziemniaczane chrusty, ciabatta.
Cena: 48 zł
Pit Stop Steak&Burger – Dąbrowa
- ul. Gojawiczyńskiej 1/3
- Dowóz: tylko na miejscu
Bajgiel Wild Burger: bułka typu bajgiel, siekana wołowina, boczek grillowany, mix sałat, ser podwędzany, jajko, kiełki, pestki dyni, sos curry, ogórek curry, cebula piklowana.
Cena: 42 zł
Bajgiel Wild Vegan Burger: bułka typu bajgiel, kotleciki ryżowe curry, sos mango jalapeno, świeże sałaty, piklowana cebula, rzodkiewka, ogórek curry, kiełki, pestki dyni, imbir marynowany.
Cena: 41 zł
Rajskie Manu
- Manufaktura
- Dowóz: odbiór osobisty – zamówienia telefonicznie 42-636-11-11
Rajski Szarpany: klasyczny burger z szarpaną wieprzowiną, mix sałat, ogórek zielony, pomidor, sos BBQ.
Cena: 32 zł
Rajski Burak: burger z pieczonym burakiem, kapusta kiszona, rukola, oliwa koperkowa.
Cena: 28 zł
Rajskie Manu – Szarpany
Rajskie Manu – Burak
Ramki
- ul. Piotrkowska 144
- Dowóz: tylko na miejscu
Szarpany: domowa bułka maślana, szarpana wieprzowina, coleslaw z młodej kapusty, krążki cebulowe, ogórek małosolny, frytki.
Cena: 49 zł
Ramki
Radogość Cafe
- ul. Zgierska 214
- Dowóz: tylko na miejscu
Zalany Żul: żulik, sos zalewajkowy, kotlet z siekanej białej kiełbasy, sałatka z czerwonej kapusty, jajko sadzone, sałata, pieczone ziemniaki z ziołami.
Cena: 38 zł
Radogość Cafe
Stacja Retkinia
Stacja Retkinia
- ul. Wyszyńskiego 67
- Dowóz: określona strefa dowozu; zamówienia tel. 720 930 900 lub przez stronę www.stacjaretkinia.pl
Golden Boy BBQ: delikatna wołowina Black Angus, ser cheddar, czerwona cebula, pomidor, kiszony ogórek, sałata, bekon, sos BBQ na bazie szkockiej whisky, bułka brioche.
Cena: 43 zł
Szpulka
- Manufaktura
- Dowóz: www. szpulka.lodzdelivery.pl – koszt dostawy zależny od strefy
SMASHny Burger: bułka burgerowa własnego wypieku, sałata Lollo Bianco, pomidor bawole serce, kiszony ogórek, czerwona cebula, 3! wysmażone kotlety z antrykotu wołowego przełożone serem cheddar, sos sriracha mayo, frytki.
Cena: 49.90 zł
Szpulka
Zielony Chrzan
Zielony Chrzan
- ul. Żwirki 8 (wejście od Kościuszki)
- Dowóz: dostawa na terenie Łodzi, kwota minimalna 75zł, zamówienia przez stronę https://zielonychrzan.pl/zamow-online/ oraz telefonicznie 533992222
K.F.C. – The Best Korean Fried Chicken Burger: maślana bułka, koreański kurczak KFC, azjatycki coleslaw, czerwona cebula, kiszony japoński ogórek, autorski sos KFC, japoński majonez.
Cena: 38 zł
Zielona
- Manufaktura
- Dowóz: Pyszne, Glovo, Wolt
Wiosenny Wegan Burger: bułka pełnoziarnista, wegański kotlet pełen umami, surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem, sałata, pomidor, ogórek, cebula, rukola, majonez szczypiorkowy, łagodny sos z nutą chrzanu.
Cena: 39 zł
Zielona restauracja Wegańska i Wegetariańska
Wall Street BBQ
- ul. Piłsudskiego 14
- Dowóz: tylko na miejscu
Fifth Avenue: fit bułka, soczysty kotlet z angusa, sałata lodowa, ogórek curry, chorizo, krążki cebulowe, majonez truflowy, cheddar, sos serowy.
Cena: 50.99 zł
Wall Street BBQ