Ojeee, nie jadłam ich chyba z 15 lat. Rzadko staram się używać zasmażek w kuchni, to pewnie główny powód. Postanowiłam parę dni temu jednak zaszaleć i powrócić do smaków dzieciństwa. To było pyszne i kropka, nie ma o czym gadać.
Składniki:
5 buraków
1 cebula
łyżka mąki pszennej
łyżka masła
pół łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
Buraki gotujemy w skórkach, do miękkości, obieramy je i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, szklimy ją. Następnie dosypujemy do tego mąkę i smażymy około minuty. Do zasmażki z cebulą dodajemy buraki i ocet, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut.
Podobne przepisy:
Sałatka z buraków i cebuli
Sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z buraków, jabłek i cebuli