Buraczki z cebulą na ciepło do obiadu

ania-gotuje.pl 7 miesięcy temu

Poznaj bardzo proste i szybkie w zrobieniu buraczki z drobno posiekaną cebulą. To wyśmienity dodatek do obiadu z ziemniakami. Zobacz jak krok po kroku wykonać tą tradycyjną potrawę.

Takie buraczki na ciepło szykuję bardzo szybko, jeżeli mam pod ręką buraczki ze słoika, które robię latem. jeżeli nie masz takich to wyjaśnię jak zrobić to danie z surowych buraczków czerwonych. Polecam również marchewkę duszoną na ciepło do obiadu.

Zasmażane buraczki z cebulą – składniki:

  • 500 g czerwonych buraczków
  • 50 g cebuli
  • po 3 szczypty soli i cukru
  • 2 szczypty pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżka masła lub oliwy

Sposób wykonania buraczków do obiadu

Krok 1 – przygotowuję buraki

Surowe buraki z łupinami gotuję w wodzie, aż będą miękkie. Trwa to około 45 minut (małe sztuki) do 90 minut (duże buraki). Następnie płuczę w zimnej wodzie, obieram i ścieram na dużych lub średnich oczkach tarki do warzyw. Buraczki możesz też najpierw obrać, zetrzeć na tarce i ugotować. Dzięki temu skrócisz czas gotowania buraków do około 25 – 30 minut. Szczegóły sprawdzisz w moim przepisie zasmażane buraczki do obiadu na ciepło.

Jeśli masz w spiżarni zapasy buraczków, to wystarczy otworzyć słoiczek i podgrzać z cebulką.

Krok 2 – zasmażam buraczki z cebulką

Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę.

Na patelnię wrzucam buraczki i podsmażam na nie dużym ogniu. jeżeli chcesz, to możesz opcjonalnie dodać 1 łyżkę masła lub oliwy. Oprószam solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość mieszam i podgrzewam. Gdy buraczki będą ciepłe, wrzucam drobno pokrojoną cebulkę.

Wszystko mieszam ze sobą i zdejmuję z ognia. jeżeli lubisz, to możesz buraczki zabielić 1 lub 2 łyżkami śmietany 18%. Podaję na ciepło do obiadu. Życzę smacznego.

Idź do oryginalnego materiału