Napój kawowy na upały
W upalne dni chętnie sięgamy po mrożoną kawę. Można zrobić ją na wiele sposobów, nie tylko z mlekiem czy śmietanką. Polecam przepis na rewelacyjną Bumble coffee. To pyszny, zimny napój, przygotowywany z dodatkiem soku wyciśniętego z pomarańczy i podwójnego espresso. Jego nazwa pochodzi od angielskiego „bumblebee” tłumaczonego jako „trzmiel”. Tak jak kolory tego owada, nasz napój jest pomarańczowo-czarny. Przygotowuje się go bardzo prosto, z dodatkiem kostek lodu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo orzeźwiający.
Zobacz w galerii, jak zrobić mrożoną Bumble coffee.
Przepis na Bumble coffee
czas przygotowania: 5 minut
porcja dla 1 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 ml soku pomarańczowego, najlepiej ze świeżych pomarańczy,
- 50 ml schłodzonej kawy espresso,
- kilka kostek lodu,
- pomarańcze do dekoracji.
Jak zrobić kawę mrożoną na lato – bumble coffee?
- Pomarańcze dokładnie umyjwyciśnij z nich sok.
- Wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej pomarańczowym sokiem.
- Następnie powoli wlej espresso.
- Udekoruj szklankę plasterkiem pomarańczy i np. papierową słomką.
- Gotowe. Smacznego!
Zdrowy i pyszny zielony koktajl. Jest szybki i łatwy. Zrobisz go w 5 minut
Koktajle z owoców i warzyw są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Mam dla ciebie prosty i szybki do przygotowania przepis na zielony koktajl z natki pietruszki i jabłka. To prosty sposób, by…
Bumblebee – napój kawowy ze słodkim dodatkiem
Bumblebee to inna wersja Bumble coffee, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom słodkich smaków. Przygotowuje się ją bardzo podobnie z espresso i soku pomarańczowego, z dodatkiem syropu karmelowego. Wlewa się go zwykle na spód szklanki. Do zrobienia jednej porcji wystarczy ok. 15 ml. Syrop karmelowy możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie gotując wodę ze sporą ilością cukru, aż nabierze bursztynowego koloru.
By warstwy napoju się nie mieszały, kawę należy wlewać na koniec, powoli przelewając przez łyżeczkę lub unoszące się na soku kostki lodu. Przed wypiciem całość można pomieszać.
Zobacz także: Kawa cold brew, czyli „parzona” na zimno. Wypróbuj przepis na kawę jak z najlepszej kawiarni
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Czy warto jeść pomarańcze? Oczywiście, są bardzo zdrowe i pyszne.
Pomarańcze są bogate w witaminę C. Zjedzenie jednego owocu pokrywa 92 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Cytrusy stanowią także źródło kwasu foliowego, wapnia i potasu. Znajdziemy w nich liczne bioaktywne związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Należą do nich – oprócz witaminy C – m.in. flawonoidy i karotenoidy – podkreśla Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia.
Włączając pomarańcze do naszej diety, wspomożemy nasz układ immunologiczny oraz trawienny. Pomoże to także zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób m.in. cukrzycy typu 2. Średniej wielkości owoc dostarcza nam ok. 66 kalorii i składa się w 86% z wody.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: