Pyszne i mięciutkie chlebki tureckie to wspaniały wypiek, który na pewno pokochasz. Możesz je podać jako dodatek do dań mięsnych, do zupy krem lub naciąć i wypełnić dowolnymi dodatkami.
Bułeczki są dość proste do zrobienia, bo używamy drożdży suszonych. Nie ma więc potrzeby robienia zaczynu. Mieszamy po prostu wszystkie składniki i chwilkę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrastania. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło, smarujemy żółtkiem i opuszkami palców robimy wzorek. Po około pół godziny ponownie smarujemy żółtkiem, poprawiamy wzorek, posypujemy ziarnami i gotowe. Reszta to już tylko krótkie pieczenie.
Bułki tureckie czyli bułki do kebaba
Więcej przepisów na wytrawne bułeczki
- Ślimaczki pizza
- Bułki focacia
- Bułeczki bolońskie
- Bułeczki ze szpinakiem i szynką
Bułki tureckie czyli bułki do kebaba
Super dodatek do dań mięsnych, ale także jako baza do kebaba.
Bułki tureckie czyli bułki do kebaba
Składniki (4 sztuki):
- 400g mąki pszennej,
- 7g suszonych drożdży,
- 12g cukru,
- 6g soli,
- 45-50ml oleju,
- 250ml wody
- DODATKOWO:
- 1 żółtko + 1 łyżka wody,
- sezam i czarnuszka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem przez 10 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia.
Żółtko i wodę roztrzepujemy widelcem.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części (po około 175g każda). Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na placek o średnicy 12cm. Placki układamy na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika. Smarujemy żółtkiem. Następnie opuszkami palców robimy wzorki na bułkach. Bułki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
Bułki tureckie czyli bułki do kebaba - przed pieczeniem
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra - dół. Wyrośnięte bułeczki ponownie smarujemy żółtkiem. I ponownie opuszkami palców robimy na bułkach wzorek. Posypujemy sezamem i czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika, najpierw jedna blaszka się piecze, a druga czeka na blacie.
Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumienienia.
Bułki tureckie czyli bułki do kebaba
Gdy bułki ostygną delikatnie je nacinamy i wkładamy do środka ulubione dodatki. U mnie jest to kurczak w przyprawie gyros, sos czosnkowy, sałata, pomidor i ogórek. Smacznego!
Bułki tureckie czyli bułki do kebaba