Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

gotujzcukiereczkiem.pl 4 dni temu

Pyszne i mięciutkie chlebki tureckie to wspaniały wypiek, który na pewno pokochasz. Możesz je podać jako dodatek do dań mięsnych, do zupy krem lub naciąć i wypełnić dowolnymi dodatkami.

Bułeczki są dość proste do zrobienia, bo używamy drożdży suszonych. Nie ma więc potrzeby robienia zaczynu. Mieszamy po prostu wszystkie składniki i chwilkę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrastania. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło, smarujemy żółtkiem i opuszkami palców robimy wzorek. Po około pół godziny ponownie smarujemy żółtkiem, poprawiamy wzorek, posypujemy ziarnami i gotowe. Reszta to już tylko krótkie pieczenie.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Więcej przepisów na wytrawne bułeczki

  • Ślimaczki pizza
  • Bułki focacia
  • Bułeczki bolońskie
  • Bułeczki ze szpinakiem i szynką

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Super dodatek do dań mięsnych, ale także jako baza do kebaba.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Składniki (4 sztuki):

  • 400g mąki pszennej,
  • 7g suszonych drożdży,
  • 12g cukru,
  • 6g soli,
  • 45-50ml oleju,
  • 250ml wody
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody,
  • sezam i czarnuszka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem przez 10 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia.

Żółtko i wodę roztrzepujemy widelcem.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części (po około 175g każda). Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na placek o średnicy 12cm. Placki układamy na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika. Smarujemy żółtkiem. Następnie opuszkami palców robimy wzorki na bułkach. Bułki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba - przed pieczeniem

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra - dół. Wyrośnięte bułeczki ponownie smarujemy żółtkiem. I ponownie opuszkami palców robimy na bułkach wzorek. Posypujemy sezamem i czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika, najpierw jedna blaszka się piecze, a druga czeka na blacie.

Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumienienia.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Gdy bułki ostygną delikatnie je nacinamy i wkładamy do środka ulubione dodatki. U mnie jest to kurczak w przyprawie gyros, sos czosnkowy, sałata, pomidor i ogórek. Smacznego!

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Jeśli przygotujesz bułki tureckie to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Bułeczki wytrawne Kuchnia turecka


#domowy fast food #drożdże suszone

Idź do oryginalnego materiału