Bułki kefirowe

gotujzcukiereczkiem.pl 3 dni temu

Domowe pieczywo to jest to co tygryski lubią najbardziej. Moje dzieci uwielbiają taką wyjętą prosto z piekarnika bułeczkę, posmarowaną tylko masłem i oprószone szczyptą soli...mmm pychotka. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na bułki śniadaniowe. Są to bułeczki, których głównym składnikiem jest kefir. Bułek nie musimy kulać, ale powstają przez uformowanie i pokrojenie wałka na kilka części. Ciasto jest dość klejące. Można podsypywać mąką podczas procesu formowania. Bułeczki mają neutralny smak. Pasują do słodkich i wytrawnych dodatków.

Bułki kefirowe

Zdradzę Wam mój trik na pyszne świeże pieczywo o poranku. zwykle ciasto na bułeczki zagniatam wieczorem. Wstawiam je na noc do lodówki na nocne wyrastanie. A rano formuje bułeczki i piekę Praktycznie z każdym ciastem drożdżowym możecie tak postąpić tzn. włożyć na całą noc na wyrastanie.

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Więcej przepisów na bułeczki

  • Bułki kefirowe ze słonecznikiem
  • Bułki serowe rogale
  • Japońskie bułki mleczne
  • Bułeczki preclowe

Bułki kefirowe

Prosty przepis na śniadaniowe bułeczki. Pasują do słodkich i słonych dodatków.

Bułki kefirowe

Składniki (9-12 sztuk):

  • około 450g mąki pszennej chlebowej,
  • 7g drożdży suszonych lub 14g drożdży świeżych,
  • 300g kefiru,
  • 1 jajko,
  • 30ml oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Najlepiej jeżeli wszystkie składniki na bułeczki będą w temperaturze pokojowej.

W misce umieszczamy suszone drożdże. Mieszamy je z mąką solą i cukrem. następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto przez około 10 minut. Ciasto będzie klejące. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia.

* jeżeli używamy świeżych drożdży to robimy najpierw rozczyn, tzn. Do miski wlewamy kefir. Dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego długi wałek podsypując mąką. Wałek kroimy nożem na 9-12 kawałków. Otrzymamy w ten sposób 9-12 bułeczek, które przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Bułeczki pieczemy około 15-18 minut, do zarumienienia. Smacznego!

Bułki kefirowe

Jeśli przygotujesz bułki kefirowe to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Bułeczki wytrawne


#drożdże #drożdże suszone #Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Idź do oryginalnego materiału