Bułeczki bez drożdży – przepis na śniadanie
Liczba porcji: 8-9 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut + 5 minut na tangzhong + 20 minut studzenia pasty.
Stopień trudności: średni.
Składniki na tangzhong:
- 25 g mąki pszennej tortowej typ 500,
- 130 g mleka.
Składniki na bułeczki:
- 275 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 g soli,
- 2 jajka,
- 50 g ciepłego mleka,
- 40 g masło,
- 10 g cukru.
Do posmarowania:
- 1 małe jajko,
- 10 g czarnuszki.
Jak zrobić bułeczki bez drożdży?
Przygotowanie:
- Na początku należy zrobić tangzhong. Do garnka o grubym dnie należy wlać mleko i wsypać mąkę pszenną.
- Następnie trzeba podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta.
- Tangzhong trzeba przełożyć do szklanki i odstawić na 30 minut to wystudzenia.
- W czasie, gdy stygnie tangzhong, należy rozpuścić masło w mleku i odstawić do wystudzenia.
- Gdy pasta z mleka i mąki będzie już mieć temperaturę pokojową, można przystąpić do mieszania składników.
- Suche składniki należy przesiać do wysokiej szklanej miski.
- Następnie należy dodać wystudzoną pastę tangzhong, masło z mlekiem i rozkłócone dwa jajka.
- Ze składników należy dokładnie zagnieść zwarte ciasto.
- Kolejnym krokiem jest uformowanie podłużnego wałka i podzielenie ciasta na 8-9 części.
- Bułeczki należy położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką.
- Bułeczki bez drożdży należy piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza (z termoobiegiem).
- Gotowe bułeczki bez drożdży będą miały złoto-brązowy kolor.
Zobacz także: Przepis na bajgle
Przepis na bułeczki — sposób podania
Bułki bez drożdży można podawać na słodko i na słono. Świetnie smakują z domową konfiturą malinową, dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi. W wersji wytrawnej można zrobić tradycyjne kanapki z dobrej jakości serem i szynką. Ponadto warto pamiętać o pastach np.: awanturce lub klasycznej paście z twarogu i ze szczypiorkiem.
+9
Zobacz galerię
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: