Przepis na bułeczki maślane z rodzynkami
czas przygotowania: ok. 45 minut + pieczenie
porcja: na 16 małych bułeczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 50 g masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- pół szklanki rodzynków,
- 1 jajko do posmarowania.
Zobacz także: Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Przepis na pyszne bułeczki z cynamonem, które pokochasz od pierwszego kęsa
Jak zrobić bułeczki maślane z rodzynkami?
- Zrób prosty zaczyn drożdżowy: w miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka. Odstaw na 5 minut.
- Rozpuść masło i podgrzej mleko.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, wanilię, dwa roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy, podgrzane mleko i rozpuszczone masło.
- Wyrób ciasto mikserem, łyżką lub rękami. Odstaw na 30 minut, pod przykryciem.
- Dodaj do ciasta rodzynki, wymieszaj i przełóż na deskę.
- Podziel ciasto na równe części, z każdej uformuj wałeczek, zwiń w ślimaczka czy roladkę i przełóż do foremki na muffinki. Odstaw na 5 minut
- Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: