Zapraszam na przepyszne, rozpływające się w ustach bułeczki maślane.
SKŁADNIKI:
- 350 gr jasnej mąki orkiszowej (można użyć również mąki pszennej)
- 150 gr masła
- 20 gr drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150 ml wody mineralnej
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- konfitury owocowe
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki miodu
Mąkę połączyć z roztopionym, wystudzonym masłem. Zrobić zagłębienie. Wymieszać drożdże z łyżką miodu i dodać do mąki. Dolać wodę mineralną, dodać jajko, sól i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wyciąć krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę konfitury. Zwilżyć krawędzie wodą i uformować bułeczkę.
Żółtko rozmieszać z łyżeczką miodu i posmarować bułeczki. Odczekać 20-25 minut.
Piec ok. 20 minut w temp. 200'C (grzałki góra/dół).
Bułeczki maślane |
Bułeczki maślane |