​Budzi jak zwykła kawa, a nie zawiera kofeiny. Poprawia koncentrację i nie wypłukuje magnezu

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL /Pixel


Aromat świeżo przygotowanej kawy o poranku to coś, bez czego większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Jednak pewien problem pojawia się, gdy decyduje się na odstawienie kofeiny. Jest oczywiście kawa bezkofeinowa, ale nie każdemu odpowiada jej smak. Na szczęście pozostało inna alternatywa. Sprawdź, jak przygotować kawę daktylową!

Kawa daktylowa zdobywa coraz większą popularność jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnej kawy. Choć nie zawiera kofeiny, jej smak i aromat potrafią zaskoczyć choćby najbardziej wymagających smakoszy.

Jak przygotować kawę daktylową?

Wiele osób zastanawia się, czy to możliwe, iż napój na bazie pestek daktyli może poprawiać koncentrację i dostarczać energii. Okazuje się, iż tak! Ten napój, przygotowywany z prażonych i mielonych pestek daktyli, ma naprawdę zaskakujący aromat, smak oraz adekwatności. Do przygotowania kawy daktylowej będziesz potrzebować:

  • 10 daktyli,
  • 250 ml wody.

Przyda się jeszcze młynek do kawy. Oczywiście nie potrzebujemy cały owoców, a jedynie pestki. Z owoców możemy przygotować najlepszy krem daktylowy bez grama cukru, który będzie idealnym dodatkiem do naszej kawy.

Sprawdź również: Ten owoc smakuje jak karmel. Poprawia odporność, dba o serce i jelita, a Polacy go nie znają

Zacznij od dokładnego oddzielenia owoców od pestek. Następnie je umyj i osusz. Pestki wyłóż na suchą patelnię i praż przez kilka minut. Powinny zrobić się ciemnobrązowe i zacząć wydawać delikatnie orzechowy aromat. Uprażone pestki daktyli zmiel w młynku do kawy. Do filiżanki wsyp 1-2 łyżeczki kawy daktylowej, zalej wrzącą wodą i zaparzaj przez 5-7 minut. Po tym czasie przelej ją przez sitko i podawaj z ulubionymi dodatkami (np. cynamonem czy mlekiem roślinnym). Możesz także przygotować kawę daktylową w ekspresie kolbowym.

Sprawdź również: Działa na skórę, włosy i paznokcie lepiej, niż kolagen. Wystarczy łyżeczka dziennie

Kawa daktylowa — adekwatności

Dla wielu osób dużym zdziwieniem może być fakt, iż kawa daktylowa mimo braku kofeiny dostarcza organizmowi energii. To wszystko dzięki naturalnym cukrom i składnikom odżywczym, które są zawarte w pestkach daktyli. Co więcej, nie powoduje także efektów ubocznych takich, jak nadmierne pobudzenie czy drżenie rąk. Ponadto kawa daktylowa nie wypłukuje magnezu, poprawia koncentrację, a także wspiera układ trawienny. To ostatnie jest możliwe dzięki dużej zawartości błonnika w pestkach. Warto więc spróbować kawy daktylowej, choćby jeżeli jesteśmy fanami zwykłej “małej czarnej".

Zobacz też:

Masz dość syropu z cebuli? Ta herbata jeszcze lepiej działa na przeziębienie

Gołębie brudzą na parapecie? Tak skutecznie je odstraszysz

Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach

Idź do oryginalnego materiału