Oficjalnie rozpoczynamy sezon rabarbarowy 2023 na blogu Zapraszam na pierwszy wypiek z rabarbarem w tym roku. Zanim pojawi膮 si臋 truskawki to po rabarbar si臋gamy wczesn膮 wiosn膮 do swoich wypiek贸w. Rabarbar 艣wietnie 艂膮czy si臋 z budyniem, bezow膮 piank膮, kruszonk膮 czy ucieranym ciastem.
TUTAJ znajdziesz przepisy na ciasta z rabarbarem.
Muffinki budyniowe to muffinki przygotowane z dodatkiem proszku budyniowego, na rozpuszczonym ma艣le. S膮 wilgotne, ma艣lane, mi臋siste i smakuj膮 pysznie. Ciasto jest s艂odziutkie i super 艂膮czy si臋 z kwaskowatym rabarbarem. Dodatkowo, przed pieczeniem, muffinki nadzia艂am ugotowanym budyniem. Nie jest to konieczne, muffinki mo偶na upiec po prostu z samym rabarbarem. Ale ugotowany i upieczony budy艅 w 艣rodku wilgotnej muffinki to jest to, co smakuje wszystkim.

Budyniowe mufinki z rabarbarem
Muffinki s膮 proste do zrobienia. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszysty, jajeczny krem. Nast臋pnie 艂膮czymy je z suchymi sk艂adnikami. A pod koniec dodajemy kwa艣n膮 艣mietan臋 i rozpuszczone mas艂o. Nie miksujemy zbyt d艂ugo, ale kr贸tko, by nie straci膰 puszysto艣ci ubitych jajek. Mamy tu do艣膰 ma艂膮 ilo艣膰 proszku do pieczenia i muffinki nie rosn膮 zbyt wysokie. Swoj膮 puszysto艣膰 zawdzi臋czaj膮 ubitym jajkom.
Wi臋cej przepis贸w na mini wypieki z rabarbarem
- Muffinki z rabarbarem i marcepanem
- Mini serniczki z kremem rabarbarowym
- Babeczki z rabarbarem i kruszonk膮
- Ciastka z rabarbarem i malinami

Budyniowe mufinki z rabarbarem
Budyniowe muffiny zawieraj膮 proszek budyniowy w cie艣cie, a tak偶e ugotowany budy艅 jako nadzienie. S艂odkie ciasto budyniowe w po艂膮czeniu z kwa艣nym rabarbarem smakuje pysznie.
Budyniowe mufinki z rabarbarem
Sk艂adniki (12 sztuk):
- 120g rabarbaru,
- 3 jajka r.M,
- 120g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 120g m膮ki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu (40g),
- 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia (2g),
- szczypta soli,
- 70g g臋stej 艣mietany 18%,
- 75g mas艂a,
- DODATKOWO:
- 1/2 opakowania budyniu (20g),
- 1 艂y偶eczka cukru,
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Szklanka o pojemno艣ci 250ml. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, g贸ra-d贸艂. Form臋 muffinkow膮 wyk艂adamy 12 papilotkami. Umyty i osuszony rabarbar kroimy w kostk臋 1cm. Rabarbaru nie musimy obiera膰. Wszystkie sk艂adniki na muffinki powinny by膰 w temperaturze pokojowej.

Rabarbar pokr贸j, a budy艅 ugotuj
Zaczynamy od ugotowania budyniu. W rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki mleka z 1 艂y偶eczk膮 cukru. W pozosta艂ym mleku rozrabiamy budy艅. Rozrobiony budy艅 wlewamy na gotuj膮ce si臋 mleko i zagotowujemy cz臋sto mieszaj膮c. Budy艅 zdejmujemy z ognia i studzimy. Mo偶emy przykry膰 go foli膮 spo偶ywcz膮, aby nie zrobi艂 si臋 ko偶uch.
Gdy budy艅 stygnie to mo偶emy przygotowywa膰 ciasto muffinkowe. Mas艂o rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Mo偶emy je rozpu艣ci膰 w ma艂ym rondelku lub mikrofali. Przed dodaniem do ciasta powinno by膰 letnie.

Przygotowanie muffinek z rabarbarem
W jednej misce mieszamy ze sob膮 suche sk艂adniki: m膮k臋 pszenn膮, szczypt臋 soli, budy艅 (proszek) i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem mikserem na najwy偶szych obrotach miksera przez 8 minut. Dodajemy suche sk艂adniki i mieszamy delikatnie szpatu艂k膮 lub mikserem na wolnych obrotach, tylko do po艂膮czenia. Nast臋pnie dodajemy kwa艣n膮 艣mietan臋, kr贸tko mieszamy. A na sam koniec dodajemy rozpuszczone mas艂o i r贸wnie偶 kr贸tko mieszamy. Ciasto muffinkowe jest gotowe. Dodajemy do niego po艂ow臋 posiekanego rabarbaru.

Przygotowanie muffinek z rabarbarem
Mas臋 rozk艂adamy pomi臋dzy 12 papilotek. Nast臋pnie na 艣rodek ka偶dej muffinki wyk艂adamy 1 艂y偶eczk臋 ugotowanego budyniu. Wierzch muffinek posypujemy pozosta艂ym pokrojonym rabarbarem.

Muffinki przed i po upieczeniu
Muffinki pieczemy oko艂o 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, g贸ra-d贸艂 (do suchego patyczka). Smacznego!

Budyniowe mufinki z rabarbarem