Buchta na podwieczorek. Zobacz sprawdzony przepis na puszyste bułeczki z wiśniami. Smakowity wypiek na leniwe popołudnie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Puszyste buchty drożdżowe wprost rozpływają się w ustach. Aby były lekkie jak chmurka, warto wcześniej nastawić zaczyn z fermentowanego ciasta. Najlepsza struktura ciasta będzie po całonocnej fermentacji. Buchty świetnie smakują z wiśniami. Zobacz przepis na domowe buchty w formie odrywanych bułeczek.

Buchta – przepis na bułeczki drożdżowe

Liczba porcji: 8 sztuk.
Czas przygotowania: 4 godziny + 8 -12 godzin na fermentację bazy do ciasta.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu np.: typ 450,
  • 20 g cukru białego,
  • 80 ml wody,
  • 80 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • 3 g soli,
  • 7 g suszonych drożdży.

Opcjonalnie:

  • 30 g suszonych wiśni.

Do posmarowania:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką wody.

Jak zrobić buchty drożdżowe?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zrobić bazę do ciasta, które będzie fermentować 12 godzin. W tym celu należy wymieszać 100 g mąki pszennej, 5 g cukru, 80 ml wody i 2 g suszonych drożdży.
  2. Ciasto należy wymieszać do uzyskania zwartej konsystencji i odstawić w misce przykryte czystą ściereczką na całą noc.
  3. Następnego dnia należy podgrzać mleko z masłem i po wystudzeniu dodać do ciasta. Po wymieszaniu należy dosypać pozostałą mąkę z suszonymi drożdżami, rozkłócone jajka i szczyptę soli.
  4. Ciasto na buchty należy wyrobić w gładką kulę, a następnie opcjonalnie dodać suszone wiśnie.
  5. Kolejnym krokiem jest odstawienie ciasta do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Po tym czasie ciasto trzeba podzielić na 8 porcji.
  7. Keksówkę należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Następnie w niej trzeba ułożyć ściśle obok siebie 8 bułeczek.
  9. Wierzch bułeczek można posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą.
  10. Buchty trzeba piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  11. Gotowe buchty podwoją swoją objętość i będą rumiane.

Sposób podania

Domowe buchty świetnie smakują nadziewane powidłami śliwkowymi. Można także włożyć do nich sezonowe owoce. Szczególnie polecamy korzystać z truskawek i ozdobić je hojną porcję kruszonki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału