Buchta – przepis na bułeczki drożdżowe
Liczba porcji: 8 sztuk.
Czas przygotowania: 4 godziny + 8 -12 godzin na fermentację bazy do ciasta.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu np.: typ 450,
- 20 g cukru białego,
- 80 ml wody,
- 80 ml mleka,
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 3 g soli,
- 7 g suszonych drożdży.
Opcjonalnie:
- 30 g suszonych wiśni.
Do posmarowania:
- 1 jajko wymieszane z łyżką wody.
Jak zrobić buchty drożdżowe?
Przygotowanie:
- Na początku należy zrobić bazę do ciasta, które będzie fermentować 12 godzin. W tym celu należy wymieszać 100 g mąki pszennej, 5 g cukru, 80 ml wody i 2 g suszonych drożdży.
- Ciasto należy wymieszać do uzyskania zwartej konsystencji i odstawić w misce przykryte czystą ściereczką na całą noc.
- Następnego dnia należy podgrzać mleko z masłem i po wystudzeniu dodać do ciasta. Po wymieszaniu należy dosypać pozostałą mąkę z suszonymi drożdżami, rozkłócone jajka i szczyptę soli.
- Ciasto na buchty należy wyrobić w gładką kulę, a następnie opcjonalnie dodać suszone wiśnie.
- Kolejnym krokiem jest odstawienie ciasta do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie ciasto trzeba podzielić na 8 porcji.
- Keksówkę należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Następnie w niej trzeba ułożyć ściśle obok siebie 8 bułeczek.
- Wierzch bułeczek można posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą.
- Buchty trzeba piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Gotowe buchty podwoją swoją objętość i będą rumiane.
Sposób podania
Domowe buchty świetnie smakują nadziewane powidłami śliwkowymi. Można także włożyć do nich sezonowe owoce. Szczególnie polecamy korzystać z truskawek i ozdobić je hojną porcję kruszonki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: