Bryzol z duszoną cebulką i pieczarkami

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 25.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia - Kuchnia PRLu / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

25.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia – Kuchnia PRL-u / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce

Brizol z duszoną cebulką i pieczarkami
Bliny ziemniaczane i bliny z ciasta z kawiorem i kwaśną śmietaną
Sałatka śledziowa na grzance

Składniki: (4 porcje)

Mielone mięso wieprzowo-wołowe 400 g
Cebula 0,5 kg
Małe pieczarki 0,5 kg
Mąka (do obtoczenia kotletów)
Woda gazowana 1/3 szklanki
Sól, pieprz

Bliny ziemniaczane:
Ziemniaki 400 g
Jajko 1 szt.
Mąka (do zagęszczenia)
Kwaśna śmietana 200 g
Kawior czarny
Olej
Koperek

Bliny z ciasta:
Mąka pszenna 1,5 szklanki
Drożdże – płaska łyżeczka
Mleko 1/3 szklanki
Cukier (szczypta)
Jajko 2 szt.
Olej

Sałatka śledziowa:
Śledzie 400 g
Cebula 1 szt.
Jajka 2 szt.
Groszek zielony 1 puszka
Ogórki konserwowe 3 szt.
Majonez 2-3 łyżki
śmietana 2-3 łyżki
Sól
Pieprz
Bułka pszenna

Sposób wykonania:

Bryzol: mięso przekładamy do miski, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy wodę mineralną oraz surową cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w paski i dusimy na oleju. Pieczarki myjemy i smażymy na oleju. Kotlety podajemy „przykryte” duszoną cebulka i pieczarkami.
Bliny ziemniaczane: surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i kawiorem, ozdabiamy świeżym koperkiem.
Bliny z ciasta: mąkę, jajka, drożdże, mleko i cukier łączymy i wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na kilkanaście minut, by ciasto odpoczęło. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i kawiorem, ozdabiamy świeżym koperkiem.
Sałatka śledziowa: śledzie, ogórki ,cebulę i ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku i całość dokładnie mieszamy. Bułkę kroimy na cienkie kromki i przesmażamy na maśle. Na tak przygotowane grzanki nakładamy sałatkę.

Smacznego!

Wykonanie: Artur Drabik, Wojciech Olszewski


Idź do oryginalnego materiału