Bryja smakuje o niebo lepiej od puddingu i galaretki. W PRL-u była hitem każdej Wigilii

top.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: /Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT, www.slaskiesmaki.pl /domena publiczna


Ten tradycyjny śląski deser jest jadany na wigilii w południowej części kraju. Chodzi o moczkę, która PRL-u była jedną z najpopularniejszych potraw. Dawniej nie wyobrażano sobie bez niej wieczerzy, jednak dziś większość Polaków zdążyła o nim zapomnieć, a jest naprawdę przepyszna. Smakuje lepiej od puddingu i galaretki razem wziętych.

Niektórzy do dziś chętnie zajadają się zapomnianą moczką (inaczej bryją). Na Śląsku i w Małopolsce wciąż jest popularna. Niestety w pozostałych częściach kraju większość ludzi już o niej nie pamięta.

Wielka szkoda, bo dobrze przygotowana smakuje naprawdę wyśmienicie. Na wigilijnym stole może śmiało konkurować z galaretką i makowcem o miano najlepszego świątecznego deseru.

Moczka, czyli bryja - co to za potrawa wigilijna? Ten śląski deser w PRL-u był hitem

Moczka (inaczej bryja) to słodki deser, a adekwatnie danie wigilijne na bazie suszonych owoców, namoczonego piernika i miodu, które przygotowywane jest w Polsce od XIX wieku. W PRL-u było prawdziwym hitem na świątecznym stole.

Starszym pokoleniom może kojarzyć się z dzieciństwem i wzbudzać swego rodzaju sentyment. W smaku moczka podobna jest trochę do brytyjskiego puddingu, jednak nie ma tak zwartej konsystencji. Podaje się ją w miseczce, pucharku albo zwykłym talerzu.

Może cię zainteresować: Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna

Przepis na moczkę - składniki, które będą ci potrzebne

Do przygotowania bryi, czyli moczki potrzebne będzie ci kilka składników. Niektóre na pewno masz w domu, inne prawdopodobnie będziesz musiał dokupić. Nie martw się jednak, jeżeli zabraknie ci jednej czy dwóch rzeczy. Piernik, rodzynki czy migdały budują smak, ale nie każdy produkt wymieniony poniżej jest równie ważny.

Składniki na moczkę:

  • piernik wigilijny - 1 kg
  • migdały - 200 g
  • rodzynki - 120 g
  • suszone śliwki - 200 g
  • suszone daktyle/figi - 200 g
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier - 280 g
  • miód - do smaku
  • kompot jabłkowy - 1 szklanka
  • kompot ze śliwek - 1 litr
  • cukier waniliowy
  • goździki mielone
  • woda - 2 litry
  • cynamon
  • imbir

Czytaj również: Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami

Jak przygotować moczkę krok po kroku?

Zagotuj wodę z cukrem, dorzuć suszone śliwki. Gotuj w garnku około 5 minut, a później dołóż oba kompoty, skórkę z cytryny i pokrojony na drobną kostkę piernik. Mieszaj i zagotuj. Bakalie pokrój i dorzuć do środka, dopraw wedle własnych preferencji.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj, przez cały czas mieszając po to, aby nie przypalić zupy i nie doprowadzić do powstania grudek. Gotową moczkę podawaj tak, jak lubisz - na ciepło lub zimno. Udekoruj migdałami i skórką pomarańczową. jeżeli będzie zbyt gęsta, dołóż odrobinę kompotu.

Zobacz też:

Najlepsze kruche ciasto bez zakalca z przepisu siostry Anastazji. Idealne na sernik i makowiec

Przepis na lukier do pierników. Dzięki temu dodatkowi pozostało lepszy

Ryba już nigdy nie wyjdzie sucha. Wystarczy, iż zrobisz to w czasie smażenia

Idź do oryginalnego materiału