Intensywnie czekoladowe brownie z malinami to przepis na deser wart grzechu. Do jego przygotowanie nie potrzebujesz ani grama mąki.
Brownie to ciasto czekoladowe, które zjednało sobie fanów na całym świecie. W moim domu już dawno zdeklasowało klasycznego murzynka. Mocno czekoladowy, intensywny smak świetnie przełamują maliny. Ich delikatna cierpkość sprawia, iż w naszych ustach po ugryzieniu zaczyna się prawdziwa symfonia smaków. W składzie nie znajdziesz ani grama mąki — postawiłam w tym przypadku za to na dodatek odżywki białkowej, która poprawia makro całego deseru. Dodatek mascarpone sprawia, iż konsystencja ciasta pozostało bardziej kremowa i pyszna.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Brownie z malinami
Składniki:
- 2 jajka
- 30 g odżywki białkowej
- 100 g mascarpone
- 10 g kakao
- 100 g malin
- cukier (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do miski wsypuję odżywkę białkową, kakao, cukier. Dodaję żółtka oraz mascarpone i dokładnie mieszam przy pomocy trzepaczki. Możesz to zrobić również na niskich obrotach miksera.
Brownie z malinami- Pyszności
- Następnie dodaję ubitą pianę z białek i miksuję.
- Do powstałej masy dodaję świeże maliny i mieszam przy pomocy łyżki, aby ich za bardzo nie rozgnieść.
Brownie z malinami – Pyszności
- Masę wkładam do blaszki i równomiernie rozprowadzam w jej wnętrzu. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 30-40 minut.
- Gotowe ciasto kroję na kawałki i wykładam na talerz. Smacznego!
Brownie z malinami – Pyszności