Brioszki z mąki pełnoziarnistej

przepisnikmoniki.pl 11 miesięcy temu

Czysta "biała" pszenna mąka nie każdemu służy, a może po prostu marzy Ci się mała odmiana w diecie? Stąd też pomysł na przepis na brioszki na mące pszennej pełnoziarnistej. Moim zdaniem w tej konfiguracji są choćby smaczniejsze od "klasycznych".

Chociaż zwolennicy tradycyjnych brioszek również znajdą na nie przepis - tutaj.





Z podanej ilości składników otrzymamy 8 solidnych bułek (idealnie jedna duża blacha wypieku).

Wyrastanie - 30 minut.

Pieczenie - 200 stopni Celsjusza, gór-dół lub dół-termoobieg, 12-15 minut.



Składniki:

  • 200g mąki pszennej chlebowej (typ 750) plus odrobina do posypania stolnicy
  • 190g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7g drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,75 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 57 g masła

  • 1 jajko (lub sam żółtko)
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Wykonanie:

  1. Wyciągamy z lodówki masło i zostawiamy na blacie do ogrzania się.
  2. Mleko wlewamy do kubka lub rondelka i podgrzewamy. Może być nieco ciepłe (do 45 stopni maksymalnie).
  3. Do podgrzanego mleka dodajemy jajka (mogą być zimne, prosto z lodówki).
  4. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, drożdże i sól. Mieszamy.
  5. Następnie do składników suchych dodajemy mleko z jajkami i wyrabiamy ciasto ( możemy zrobić to manualnie lub robotem kuchennym - powinien pracować na niskich obrotach i wyrabiać ciasto przez około 2 minuty).
  6. Porcjami dodajemy masło, po pół łyżki na raz, czekając z dodaniem kolejnych kawałków, aż pierwszy zostanie w pełni połączony. Kontynuujemy wyrabianie, aż powstanie elastyczne i lepkie ciasto, około 10 minut (ciasto będzie miękkie i powinno być lepkie, ale nie powinno przyklejać się do czystego palca po dotknięciu). W razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie dodatkowej mąki.
  7. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  8. Przenosimy ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę. Zagniatamy kilka razy manualnie i formujemy kulę.
  9. Kulę dzielimy na 8 kawałków.
  10. Formujemy bułeczki - używając mąki w razie potrzeby, przyciągamy brzegi każdego kawałka ciasta do środka i ściskamy je razem, aby utworzyć kulkę. Odwracamy i zaokrąglamy kulki rękami. Bułeczki układamy na blaszce w odległości kilku centymetrów od siebie, bardzo mocno je spłaszczając (ja je dociskam do powstania całkowicie płaskiego "placuszka", potem i tak ładnie podrosną).
  11. Blachę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką do naczyń lub folią spożywczą, aż dobrze się napuszą, około 30 minut (powinny zwiększyć swój rozmiar o około 50%).
  12. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsujsza.
  13. W małej misce ubijamy jajko i mleko, aż dobrze się połączą. Mieszanką smarujemy lekko wierzch wyrośniętych kulek ciasta.
  14. Posypujemy bułeczki sezamem.
  15. Brioszki pieczemy przez 12 do 15 minut, aż z wierzchu będą złotobrązowe
  16. Przed pokrojeniem odstawiamy bułeczki do całkowitego ostygnięcia.

Idź do oryginalnego materiału