Brioszki stały się synonimem bułek do hamburgerów, dobrze się formują, są odpowiednio miękkie, nie kruszą się, dobrze się podgrzewają... ale jeżeli nie użyjesz ich w tym celu, a po prostu zjesz ze smakiem, np. z ulubionym dżemem, nic się nie stanie - nikt tego nie sprawdza - potwierdzona informacja ;)
Jeśli masz ochotę na brioszki z niższym indeksem glikemicznym, spróbuj brioszek z mąki pełnoziarnistej.
Z podanej ilości składników otrzymamy 8 solidnych bułek (idealnie jedna duża blacha wypieku).
Wyrastanie - 30 minut.
Pieczenie - 200 stopni Celsjusza, gór-dół lub dół-termoobieg, 12-15 minut.
Składniki:
- 300g mąki chlebowej plus odrobina do posypania stolnicy
- 90 g mąki uniwersalnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 7g drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,75 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 57 g masła
- 1 jajko (lub sam żółtko)
- 1 łyżka mleka
- sezam
Wykonanie:
- Wyciągamy z lodówki masło i zostawiamy na blacie do ogrzania się.
- Mleko wlewamy do kubka lub rondelka i podgrzewamy. Może być nieco ciepłe (do 45 stopni maksymalnie).
- Do podgrzanego mleka dodajemy jajka (mogą być zimne, prosto z lodówki).
- Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, drożdże i sól. Mieszamy.
- Następnie do składników suchych dodajemy mleko z jajkami i wyrabiamy ciasto ( możemy zrobić to manualnie lub robotem kuchennym - powinien pracować na niskich obrotach i wyrabiać ciasto przez około 2 minuty).
- Porcjami dodajemy masło, po pół łyżki na raz, czekając z dodaniem kolejnych kawałków, aż pierwszy zostanie w pełni połączony. Kontynuujemy wyrabianie, aż powstanie elastyczne i lepkie ciasto, około 10 minut (ciasto będzie miękkie i powinno być lepkie, ale nie powinno przyklejać się do czystego palca po dotknięciu). W razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie dodatkowej mąki.
- Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
- Przenosimy ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę. Zagniatamy kilka razy manualnie i formujemy kulę.
- Kulę dzielimy na 8 kawałków.
- Formujemy bułeczki - używając mąki w razie potrzeby, przyciągamy brzegi każdego kawałka ciasta do środka i ściskamy je razem, aby utworzyć kulkę. Odwracamy i zaokrąglamy kulki rękami. Bułeczki układamy na blaszce w odległości kilku centymetrów od siebie, bardzo mocno je spłaszczając (ja je dociskam do powstania całkowicie płaskiego "placuszka", potem i tak ładnie podrosną).
- Blachę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką do naczyń lub folią spożywczą, aż dobrze się napuszą, około 30 minut (powinny zwiększyć swój rozmiar o około 50%).
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsujsza.
- W małej misce ubijamy jajko i mleko, aż dobrze się połączą. Mieszanką smarujemy lekko wierzch wyrośniętych kulek ciasta.
- Posypujemy bułeczki sezamem.
- Brioszki pieczemy przez 12 do 15 minut, aż z wierzchu będą złotobrązowe
- Przed pokrojeniem odstawiamy bułeczki do całkowitego ostygnięcia.