Botwinka z jajkiem

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Botwinka to pyszna zupa z liści oraz korzenia buraka. Dziś zapraszam na Botwinkę z jajkiem. Zajadam się nią każdego roku z wielkim apetytem. Zobacz jak krok po kroku zrobić tą prostą i szybką zupę.

Składniki:

Kaloryczność botwinki z jajkiem: 175 kcal w 100g.

  • 2 litry wody
  • 200g porcji mięsa drobiowego (skrzydełka, udko, szyjka) *
  • 1 duży lub 2 średnie pęczki botwiny z buraczkami
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • pół korzenia selera
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu
  • do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 1 lub 2 jajka na talerz zupy
  • po 1 łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (oczywiście opcjonalnie)
  • koperek do posypania

(*) Botwinka powinna być lekką zupą. Dlatego wywar mięsny jest opcjonalny. Botwinkę z pewnością możesz ugotować na samym wywarze z warzyw. Wówczas dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju roślinnego. Jest to jedna z łatwiejszych zup, która smakuje niemal każdemu.

Botwinka z jajkiem – sposób wykonania.

Zupę przygotujesz w 30 minut. Do jej wykonania potrzebować będziesz jedynie garnka, ostrego noża oraz deski do krojenia.

200g mięsa porcji rosołowej (do wyboru skrzydełka, udko, szyjka) myję pod bieżącą wodą.

Obieram selera, marchewkę oraz pietruszkę i kroję w pół centymetrową kostkę lub plasterki.

Do garnka wlewam 2 litry wody i wsypuję 3 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Wrzucam także przygotowaną porcję rosołową oraz pokrojone warzywa. Gotuję na małym ogniu przez 15 minut od czasu zagotowania.

Botwinkę kroję następująco: liście drobno siekam, łodygi kroję na pół centymetrowe kawałki, a dokładnie umyty i wyszorowane buraki przekrawam w pół centymetrowe plasterki.
Ziemniaki obieram, płuczę w wodzie, kroje w ćwiartki. Do gotującego się od 15 minut wywaru wrzucam pokrojone ziemniaki oraz same buraczki (jeszcze bez łodyg i liści). Łodygę i liście wrzucam na sam koniec, aby nie straciły pięknego koloru.

Cebulę obieram i kroję w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oleju roślinnego i podsmażam pokrojoną cebulę. Po 5 minutach od wrzucenia buraczków i ziemniaków, wrzucam także podsmażoną cebulkę. Po kolejnych 5 minutach gotowania wrzucam pokrojone łodygi botwinki. Następnie po 5 minutach wrzucam posiatkowane liście botwinki. Wlewam 1 łyżkę octu i całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję cały czas na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.

Botwinka przed zabieleniem śmietaną.

Botwinkę podaję na gorąco z ugotowanym na twardo jajkiem. Zabielam także śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypuję koperkiem.

Tak przygotowaną botwinkę uwielbia moja rodzinka. Mam nadzieję, iż Tobie także posmakuje :-). Smacznego!

Wskazówki.

Jajka na twardo gotuję w trakcie robienia zupy. Możesz je także ugotować gotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu zupy.

Zobacz także mój praktyczny poradnik: jak wekować zupy.

Zupa z botwinki, którą dziś polecam, nazywana jest potocznie także botwinkowa lub botwinka. To wyśmienita zupa z buraczków oraz ich łodyg i liści. Botwinkę możemy z pewnością przyrządzać przez całe lato. W upalne dni na jej bazie przygotowujemy chłodnik :-). Aby zachować smak letniej botwinki w zimowe dni dużą ilość botwinki kroję i mrożę.

Idź do oryginalnego materiału