Botwinka to pyszna zupa z liści oraz korzenia buraka. Dziś zapraszam na Botwinkę z jajkiem. Zajadam się nią każdego roku z wielkim apetytem. Zobacz jak krok po kroku zrobić tą prostą i szybką zupę.
Składniki:
Kaloryczność botwinki z jajkiem: 175 kcal w 100g.
- 2 litry wody
- 200g porcji mięsa drobiowego (skrzydełka, udko, szyjka) *
- 1 duży lub 2 średnie pęczki botwiny z buraczkami
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- pół korzenia selera
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka octu
- do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz czarny
Dodatkowo:
- 1 lub 2 jajka na talerz zupy
- po 1 łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (oczywiście opcjonalnie)
- koperek do posypania
(*) Botwinka powinna być lekką zupą. Dlatego wywar mięsny jest opcjonalny. Botwinkę z pewnością możesz ugotować na samym wywarze z warzyw. Wówczas dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju roślinnego. Jest to jedna z łatwiejszych zup, która smakuje niemal każdemu.
Botwinka z jajkiem – sposób wykonania.
Zupę przygotujesz w 30 minut. Do jej wykonania potrzebować będziesz jedynie garnka, ostrego noża oraz deski do krojenia.
200g mięsa porcji rosołowej (do wyboru skrzydełka, udko, szyjka) myję pod bieżącą wodą.
Obieram selera, marchewkę oraz pietruszkę i kroję w pół centymetrową kostkę lub plasterki.
Do garnka wlewam 2 litry wody i wsypuję 3 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Wrzucam także przygotowaną porcję rosołową oraz pokrojone warzywa. Gotuję na małym ogniu przez 15 minut od czasu zagotowania.
Botwinkę kroję następująco: liście drobno siekam, łodygi kroję na pół centymetrowe kawałki, a dokładnie umyty i wyszorowane buraki przekrawam w pół centymetrowe plasterki.
Ziemniaki obieram, płuczę w wodzie, kroje w ćwiartki. Do gotującego się od 15 minut wywaru wrzucam pokrojone ziemniaki oraz same buraczki (jeszcze bez łodyg i liści). Łodygę i liście wrzucam na sam koniec, aby nie straciły pięknego koloru.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oleju roślinnego i podsmażam pokrojoną cebulę. Po 5 minutach od wrzucenia buraczków i ziemniaków, wrzucam także podsmażoną cebulkę. Po kolejnych 5 minutach gotowania wrzucam pokrojone łodygi botwinki. Następnie po 5 minutach wrzucam posiatkowane liście botwinki. Wlewam 1 łyżkę octu i całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję cały czas na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.
Botwinkę podaję na gorąco z ugotowanym na twardo jajkiem. Zabielam także śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypuję koperkiem.
Tak przygotowaną botwinkę uwielbia moja rodzinka. Mam nadzieję, iż Tobie także posmakuje :-). Smacznego!
Wskazówki.
Jajka na twardo gotuję w trakcie robienia zupy. Możesz je także ugotować gotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu zupy.
Zobacz także mój praktyczny poradnik: jak wekować zupy.
Zupa z botwinki, którą dziś polecam, nazywana jest potocznie także botwinkowa lub botwinka. To wyśmienita zupa z buraczków oraz ich łodyg i liści. Botwinkę możemy z pewnością przyrządzać przez całe lato. W upalne dni na jej bazie przygotowujemy chłodnik :-). Aby zachować smak letniej botwinki w zimowe dni dużą ilość botwinki kroję i mrożę.