Bosko smakuje i gasi pragnienie lepiej niż lemoniada. Tylko 4 składniki

top.pl 1 tydzień temu
Weekend majowy otworzył sezon na grillowanie. Przy okazji kolejnego grilla warto przygotować nie tylko mięso i sałatki, ale też orzeźwiający napój, który zachwyci smakiem i ugasi pragnienie. Możemy wykorzystać sezonowy owoc z ogródka. Sprawdź przepis na pyszny kompot.

Lato zbliża się wielkimi krokami. Jego powiew mogliśmy poczuć już w weekend majowy. Na upalne dni warto przygotować napój, który ugasi pragnienie lepiej niż lemoniada. Samodzielnie przygotowany kompot rabarbarowy przypomni swoim smakiem beztroskie lata dzieciństwa. Babcie robiły go w każde wakacje.

Składniki na kompot rabarbarowy

Warto przygotować kompot z rabarbaru, ponieważ stanowi źródło witamin A, C oraz E. Ponadto zawiera minerały tj. fosfor czy potas. Działa przeciwzapalnie i przeczyszczająco, a przede wszystkim skutecznie gasi pragnienie. Ten łatwo przyswajalny napój nawadnia organizm.

Kompot rabarbarowy zrobimy z 4 składników. Żeby nadać mu słodkiego smaku, musimy dosłodzić go miodem lub syropem klonowym. jeżeli jednak nie lubimy ich smaku, to dobrze sprawdzi się także cukier.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania kompotu rabarbarowego? Oto krótka lista:

  • 10 łodyg rabarbaru;
  • 3 dojrzałe pomarańcze lub cytryny;
  • 1 l wody;
  • 6 łyżek ulubionego słodzidła.

Przepis na kompot rabarbarowy, idealny na grilla

Kompot rabarbarowy idealnie komponuje się z grillowanymi kiełbaskami i karczkiem. Sprawdzi się także podczas upalnych, letnich dni. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Jak zatem zrobić ten orzeźwiający napój?

Na początek należy obrać cytrusy ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki. To samo robimy z rabarbarem, krojąc go na małe kwadraty.

W kolejnym kroku wlewamy wodę do garnka i zagotowujemy ją na średnim ogniu. Potem wrzucamy rabarbar i gotujemy go przez 10 minut.

Po tym czasie dorzucamy kawałki pomarańczy i słodzimy kompot rabarbarowy ulubionym słodzidłem. Napój gotujemy przez kolejne 5 minut.

Na koniec odstawiamy kompot do ostygnięcia. Warto podawać go w schłodzonej wersji z kostkami lodu.

Zobacz też:

Myjesz truskawki w ten sposób? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz

​Sałatka, która idealnie pasuje do grilla. Znika szybciej, niż kiełbasa

W ten sposób gwałtownie zamarynujesz mięso na grilla. Będzie kruche i aromatyczne

Idź do oryginalnego materiału