Mamy kolejną, fajną restaurację osiedlową w Łodzi. Na Dąbrowie od kilku tygodni działa Boska Włoska – lokal z włoską pizzą, sałatkami, a niedługo również makaronami. Jest naprawdę dobrze!
Nowa fajna restauracja osiedlowa
Od lat gorąco kibicujemy ciekawym restauracjom otwieranym na osiedlach. Miejscom z dobrym jedzeniem, do których mamy blisko z domu, do których można wpaść w dresie i z których można zamówić jedzenie z szybką dostawą. Kolejny taki lokal ruszył niedawno przy Gojawiczyńskiej 22 na łódzkiej Dąbrowie.
Boski wystrój
Boska Włoska, jak sama nazwa wskazuje, to włoska pizzeria i restauracja. Od wejścia wita super wystrój – nowoczesny, kolorowy i bardzo stylowy. Dużo jasnego drewna, tapicerowane meble, szafki i regały z drucianymi drzwiami i kolorowe, wzorzyste płytki. We wszystkim dominują ładnie zbalansowane i stonowane barwy włoskiej flagi, a całości dopełniają retro grafiki na ścianach, mural autorstwa Igora Jankowskiego i dwa barwne neony. Jest naprawdę bardzo ładnie, niesztampowo, nowocześnie, ale przytulnie. I (jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi) koniecznie zajrzyjcie do toalety!
Klasyczna włoska pizza
Za menu Boskiej Włoskiej odpowiada Jarek Komala – szef kuchni siostrzanej restauracji Al Dente działającej w łódzkiej Manufakturze. Zjecie tu przede wszystkim pizzę – klasyczną, włoską, na cienkim cieście z włoskimi składnikami. Są dobrze znane i popularne propozycje, jak Margherita, Capricciosa czy Formaggio, ale są też propozycje autorskie.
Autorskie propozycje szefa kuchni
Wśród tych, moimi osobistymi faworytami są Carbonara z białym sosem i pancettą, BBQ z wolno pieczoną wołowiną i sosem BBQ i pizza z grillowanymi warzywami. Ale na uwagę zasługują też na pewno propozycje z pikantnymi włoskimi kiełbasami – salsiccią i ndują albo z sosem bolońskim. Miłośnicy bardziej tradycyjnych połączeń znajdą tu pizze z prosciutto i rukolą czy pieczonymi burakami i kozim serem.
W menu pojawiają się też propozycje sezonowe – teraz możecie spróbować pizzy Jesiennej z pieczonym bakłażanem i Leśnej z podgrzybkami i szpinakiem. Jest też krem z dyni. Podstawą wszystkich placków jest mozzarella fior di late i sos z pomidorów San Marzano – włoskie są też inne składniki stosowane w restauracji. Wszystkie pizze oferowane są oczywiście w jednym rozmiarze z oliwą – klasyczną albo smakową do wyboru.
Nie tylko pizza
Co jeszcze zjecie w Boskiej Włoskiej? W tej chwili, poza pizzą znajdziecie w menu również klasyczny krem ze słodkich pomidorów, cztery bruschetty i sałatki. To również autorskie propozycje Jarka Komali, który postawił na interesujące interpretacje sprawdzonych połączeń smaków i składniki własnej produkcji. Co to oznacza? Na przykład to, iż sałatka z gorgonzolą i gruszką podawana jest tutaj z dodatkiem mango i dressingiem mango-chili, a szynka parmeńska w innej sałatce łączy się z serem burrata i własnej produkcji pesto.
Tego samego autorskiego pesto, a także tapenady czy konfitury z cebuli spróbujecie na bruschettach. To wszystko smaki znane miłośnikom kuchni włoskiej, ale z autorskim twistem. niedługo w menu pojawią się też włoskie makarony. I chociaż Jarek Komala jest też szefem kuchni restauracji Al Dente, to menu obu lokali znacznie się od siebie różnią.
Na miejscu, na wynos i z dostawą
Do Boskiej Włoskiej możecie wpaść osobiście w tygodniu od 12.00 do 22.00, w piątki i soboty do 23.00, a w niedziele do 21.00. Pizze możecie zamawiać też na wynos i z dostawą. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie albo online na stronie www.boskawloska.com.pl