Boska kuchnia siostry Anieli, która gotowała papieżowi. Pokazuje, jak zrobić genialne żeberka

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Żeberka w miodzie siostry Anieli - Pyszności; Fot. YouTube: Religia TV (screenshot)


Żeberka w miodzie to idealny pomysł na uroczysty obiad dla najbliższych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a to dzięki wskazówkom siostry Anieli. Jak uzyskać idealne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso? Czym doprawić żeberka, by dobrze smakowały skąpane w miodzie? Zobaczcie!

Siostra Aniela, autorka wielu bestsellerowych książek kucharskich i gospodyni programów kulinarnych, zdradziła swój przepis na żeberka w miodzie. Wariacji na temat tego dania znajdziemy bez liku: z marynatą z dodatkiem keczupu czy musztardy, duszone w piwie czy doprawione sosem sojowym. Receptura s. Anieli zaś jest prosta i ogranicza się do małej liczby składników. Te jednak wystarczą, by stworzyć nieziemskie danie dla całej rodziny.

Żeberka w miodzie. Popisowe danie wielu gospodyń

Kruche, soczyste i lekko skarmelizowane z wierzchu żeberka to danie popisowe wielu gospodyń. I co gospodyni, to inny patent na ten uwielbiany przez wielu specjał. Siostra Aniela proponuje, by mięso potraktować bardzo łatwą w przygotowaniu marynatą, składającą się z płynnego miodu (zakonnica użyła lipowego), soli, pieprzu i tymianku. Żeberka w miodzie najczęściej lądują w piekarniku, jednakże s. Aniela podpowiada, by zrobić je w zupełnie inny sposób.

Zakonnica najpierw podsmaża mięso w głębokim tłuszczu, w tym konkretnym przypadku był to domowej roboty smalec. Kiedy żeberka są już ładnie zarumienione, lądują w garnku z warzywami i duszone są do miękkości. Dzięki tej metodzie uzyskamy niezwykle soczyste, rozpływające się w ustach mięso, a dzięki podsmażeniu żeberka nabiorą wspaniałego aromatu i będą przyjemnie chrupiące z wierzchu.

Żeberka w miodzie siostry Anieli – Pyszności; Fot. YouTube: Religia TV (screenshot)

Przeczytaj również: „Ten miód cię otruje”. Zielarka ostrzega, jakiego nie kupować

Żeberka w miodzie według przepisu siostry Anieli

Składniki:

  • ok. 1,2 kg żeberek
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 łyżek miodu
  • 100 g smalcu bądź innego tłuszczu do smażenia
  • mała łyżeczka kminku
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki: żółta i czerwona
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze części według uznania. Przełóż je do dużego naczynia.
  2. Każdą z części dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Pamiętaj, iż kminek jest intensywny, więc nie przesadzaj z ilością tej przyprawy.
  3. Następnie każdy fragment mięsa natrzyj miodem. Do naczynia dodaj też liście laurowe.
  4. Przykryj naczynie z żeberkami i odstaw je na 2 godziny.
  5. Po tym czasie rozgrzej na patelni smalec. Żeberka smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  6. Cebulę pokrój w półplastry, a paprykę w szerokie paski.
  7. Opieczone żeberka przełóż do dużego rondla, dodaj liście laurowe, podlej całość wodą tak, by nie przykrywała żeberek w całości.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę i przykryj garnek. Żeberka duś do miękkości. Sprawdzaj na bieżąco ilość wody i dolewaj, kiedy odparuje, by mięso nie przypaliło się.
  9. Kiedy mięso zmięknie, dodaj kawałki papryki i łyżkę miodu.
  10. Podgotuj całość chwilę, aż papryka delikatnie poddusi się.
  11. Danie podawaj z dodatkiem świeżych ziół, np. natką pietruszki.

Siostra Aniela. Kucharka i autorka bestsellerów

Siostra Aniela jest autorką wielu książek kulinarnych, które gwałtownie stały się bestsellerami. Jej autorskie przepisy znajdziemy m.in. w takich pozycjach, jak: „Anielskie babeczki. Klasztorne specjały”, „Anielska kuchnia siostry Anieli” czy „Ciasta siostry Anieli”. Siostra chętnie dzieli swoimi recepturami na wizji. Jest pierwszą siostrą zakonną w Polsce, która prowadziła telewizyjny program kulinarny. Teraz możemy oglądać jej kulinarne popisy na YouTube na kanale „Religia TV” w serii „Boska Kuchnia”. Co więcej, s. Aniela przez 15 lat gotowała dla samego Karola Wojtyły, kiedy pełnił jeszcze funkcję kardynała.

Idź do oryginalnego materiału