Bosacka spojrzała na etykietę i zamarła. Tego składnika unikaj jak ognia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Utwardzony olej palmowy jest bardzo szkodliwy - Pyszności; foto: Canva


Każdemu z nas zdarza się Taki dzień, kiedy nie mamy czasu w gotowanie. Wówczas ratunkiem są gotowe mrożone dania. Powiedzenie jednak, iż nie są one zbyt zdrowe, to niemalże przemilczenie stanu faktycznego. Katarzyna Bosacka zobaczyła, co zawiera popularna zapiekanka i opadły jej ręce. Gorzej być już chyba nie może. Jej uwagę zwrócił olej palmowy.

Katarzyna Bosacka nie przejdzie obojętnie obok żadnego producenckiego matactwa. Triki i podstępy przemysłowców na nią nie działają, a dziennikarka próbuje zarazić swoją dociekliwością także innych konsumentów. Świadomość żywieniowa to według niej podstawa nie tylko tanich zakupów, ale również zdrowia. O tym, iż w sklepie należy być uważnym, przekonujemy się przecież na każdym kroku. Na przykład, kiedy kupujemy mrożoną zapiekankę…

Utwardzony olej palmowy jest bardzo szkodliwy – Pyszności; foto: Canva

Skład mrożonej zapiekanki woła o pomstę do nieba

Jak się okazuje, oszczędność czasu to jednocześnie ogromny wydatek w postaci ubytku na zdrowiu. Niektórzy mogą się upierać, iż „niekoniecznie zdrowe nie oznacza od razu: szkodliwe”. Problem w tym, iż w popularnych gotowcach jest moc składników, które dosłownie niszczą nas od środka. Jednym z nich, jednocześnie tym, który Katarzyna Bosacka znalazła w mrożonej zapiekance, jest olej palmowy.

Tak – to gotowy produkt typu fast food, więc może dużo od niego wymagać nie można, ale uwierzcie mi – da się znaleźć w sklepie tego typu zapiekankę z dużo lepszym składem

– podkreśla w swoim wpisie Bosacka i tłumaczy, co wraz ze smakowitymi pieczarkami i cebulą dostajemy pod postacią wspomnianej zapiekanki:

(…) ona choćby nie ma w składzie prawdziwego sera, tylko coś seropodobnego… Oprócz mleka jest tu m.in. olej palmowy, którego jak wiadomo do sera z prawdziwego zdarzenia dodawać nie można

Nie tylko „ser” sprawił, iż dziennikarce opadły ręce. Również pieczywa użytego do zapiekanki nie można uznać za zdrowe. W nim również Bosacka dopatrzyła się oleju palmowego (na dodatek w formie utwardzonej, czyli takiej, która zawiera niesławne izomery trans), a także konserwantów, barwników, emulgatorów, aromatów i środków do przetwarzania mąki.

Olej palmowy — co warto wiedzieć

Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej tłuszcz z palmy olejowej stanowi blisko 40 proc. światowej produkcji olejów roślinnych. Chociaż jego reputacja ostatnio kuleje, nie oznacza to, iż wszystkie negatywne opinie mają pokrycie w faktach. Warto więc nauczyć się odróżniać bardzo zdrowy surowy olej palmowy, od wersji utwardzonej. Niestety to właśnie ta ostatnia forma oleju palmowego jest używana nagminnie w przemyśle.

Utwardzony olej palmowy sprzyja polepszeniu smaku i tekstury produktów, a także przedłużeniu ich żywotności. Obecny we wspomnianej przez Katarzynę Bosacką zapiekance tłuszcz jest jednocześnie wyjątkowo szkodliwy, bowiem wpływa na układ sercowo-naczyniowy gorzej niż najgorsze nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Lepiej się go wystrzegać i wzorem dziennikarki czytać etykiety!

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Wypróbuj przepis na kotlety z ciecierzycy.

Idź do oryginalnego materiału