Borowik amerykański, czyli złotoborowik wysmukły. Co to za grzyb, gdzie rośnie i jak go zbierać? Czy borowik amerykański jest jadalny?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: RobsonPL/Getty Images


Borowik amerykański to grzyb, który stosunkowo niedawno zagościł w polskich lasach. Jest ceniony przez grzybiarzy, choć bywa nazywany „grzybem dla leniwych”, bo często występuje w dużych skupiskach. Piszemy, jak wygląda borowik amerykański i gdzie go szukać. Wyjaśniamy też, czy jest jadalny oraz z jakimi grzybami można go pomylić.

Borowik amerykański, czyli złotoborowik wysmukły

Tak zwany borowik amerykański rośnie w polskich lasach dopiero od kilkunastu lat. Trafił do nich z Ameryki Północnej, ale za pośrednictwem Łotwy i Litwy, gdzie jego obecność odnotowano wcześniej niż u nas. Początkowo był znany właśnie jako borowik amerykański i w potocznym użyciu ta nazwa przylgnęła do niego. Natomiast oficjalnie był przez pewien czas nazywany złotakiem wysmukłym, ale w 2021 r. Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa grzybów przyjęła inną nazwę, czyli złotoborowik wysmukły (Aureoboletus projectellus), która aktualnie obowiązuje.

Idź do oryginalnego materiału