Bonjour Cafe w Opolu – nowy lokal na gastronomicznej mapie miasta

opolska360.pl 6 miesięcy temu

Bonjour Cafe w Opolu działa w miejscu, w którym wcześniej funkcjonował inny lokal. Mowa o Probierni Matecznik, która była połączeniem sklepu z winami i innymi alkoholami z lokalem serwującym przekąski do win.

– W głębi naszego lokalu przez cały czas jest część sklepowa. Można w niej kupić wina i produkty spożywcze z Francji – mówi Aleksandra Łabanowska, właścicielka Bonjour Cafe w Opolu.

Bonjour Cafe w Opolu to nowy lokal w ścisłym centrum miasta – fot. Piotr Guzik

Nowa knajpa na terenie Starego Miasta to jednak przede wszystkim przestrzeń oferująca sycące śniadania i świeże wypieki.

– Tak naprawdę łączymy kilka działalności. Codziennie na miejscu wypiekamy też typowo francuskie słodkości i pieczywo, jak bagietki czy croissanty w różnych smakach – wskazuje Aleksandra Łabanowska.

– Nieodłącznym elementem naszego menu są ciepłe kasztany z oliwą i solą morską, ja i francuska zupa cebulowa na białym winie – zachęca.

Bonjour Cafe w Opolu – kilka poziomów działalności

To, co widać z poziomu ulicy Koraszewskiego to jednak tylko część knajpy. W jej skład wchodzą bowiem przestrzenie także na innych poziomach kamienicy.

Pod ziemią znajduje się zabytkowa Piwnica Francuska, przystosowana do organizacji spotkań i przyjęć. Na pierwszym piętrze Bonjour Cafe w Opolu jest natomiast Salon de Paris.

– To miejsce na spotkania biznesowe, wyposażone w sprzęt multimedialny, indywidualny coffee bar i łazienkę – mówi Aleksandra Łabanowska.

Piwnica Francuska to jedna z przestrzeni Bonjour Cafe w Opolu – fot. mat. prasowe

Nowa knajpka w centrum miasta musi liczyć się z silną konkurencją. Jest to poniekąd kawiarniany kwartał. Przy samej ulicy Koraszewskiego są jeszcze dwie kawiarnie – Bezcukrowa oraz Pyszne Historie. Na rynku jest Dolce Far Niente, a przy ulicy Książąt Opolskich są Czekoladowe Niebo, Coffeemoment oraz Pożegnanie z Afryką.

Start nowego lokalu ma też miejsce w czasie niepewności gospodarczej. Z drugiej strony, jak kilkukrotnie słyszeliśmy od opolskich restauratorów, nigdy nie ma idealnego momentu na otwarcie biznesu.

Idź do oryginalnego materiału