Boczek pieczony – przepis z piekarnika
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g boczku,
- 1 cebula,
- szczypta soli,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 6 ząbków czosnku,
- 30 g musztardy Dijon,
- 10 g miodu,
- 100 g suszonych śliwek.
Jak zrobić boczek pieczony?
Przygotowanie:
- Boczek należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie trzeba przełożyć go do brytfanny, dokładnie posolić i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Musztardę trzeba wymieszać z miodem. Czosnek obrać i pokroić na połówki. Cebulę należy obrać i pokroić na plastry.
- Obgotowany boczek trzeba naciąć i wetknąć do środka boczek oraz suszone śliwki.
- Następnie boczek trzeba dokładnie nasmarować musztardą z miodem. Wokół należy rozłożyć plastry pokrojonej cebuli.
- Boczek z piekarnika trzeba piec przez 40-50 minut w 180° Celsjusza, od czasu do czasu polewając wywarem, w którym się gotował. Wystarczy 1/2 szklanki równomiernie rozlane na boczku.
Czytaj także: Najlepsza sałatka makaronowa z bobem i boczkiem. Idealna na imprezę i do dań z grilla
Sposób podania pieczonego boczku
Gotowy boczek pieczony można podawać z purée ziemniaczanym, z ziemniakami z wody, z zasmażaną kapustą lub z musztardą. Świetnie sprawdza się jako dodatek chrzan wymieszany z jabłkiem i śmietaną, albo surówka z kiszonej kapusty. Upieczony boczek znakomicie smakuje nie tylko jako danie główne. Pokrojony na plastry będzie świetnie smakować jako wędlina do kanapek lub do zwinięcia tortilli. Upieczony boczek można pokroić w kostkę i dodać do jajecznicy na śniadanie. Pieczony boczek można podać także jako składnik koreczków na przyjęcia w gronie znajomych.
Pyszny boczek pieczony w rękawie
Jeżeli nie posiadacie brytfanny, świetnym wyjściem będzie upieczenie boczku w rękawie do mięsa. Dzięki temu soki wypływające z mięsa pozostaną w środku, nadając boczku soczystości. Warto pamiętać, aby przed końcem pieczenia zdjąć rękaw, posmarować boczek miodem z musztardą albo polać marynatą z dodatkiem piwa i zapiekać mięso jeszcze przez 15 minut. Dzięki temu boczek nabierze chrupiącej skórki. Dla przyspieszenia procesu mięso można ustawić pod funkcją grilla na kilka minut.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: