Przepis na boczek z grilla - à la kebab
Tym daniem uszczęśliwisz każdego mięsożercę, zaskoczysz każdego gościa, a do tego - kebabowy aromat zwalnia cię z konieczności serwowania jedzenia na talerzach. Pita lub tortilla, sos czosnkowy i odrobina warzyw jeszcze bardziej podkręcą smak tego boczku. Innego już nie będziesz chciał jeść.
Składniki na boczek z grilla w stylu kebaba
500 g surowego boczku w półcentymetrowych plastrach
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
3 ząbki czosnku
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
1 cebula
patyczki do szaszłyków
Jak przygotować marynatę do boczku na grilla à la kebab
Sproszkowane przyprawy, gorczycę, kolendrę i suszone zioła umieść w moździerzu i utrzyj razem. Do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek i wlej olej, następnie dodaj przyprawy. Cebulę pokrój w pióra. Dodaj do przypraw.
Plastry boczku dokładnie obtocz w marynacie i wraz z cebulą przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, wstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez godzinę.
Po zamarynowaniu mięsa nabij je na patyczki, tworząc spirale lub fale. Odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, a następnie rzuć na ruszt. Piecz z każdej strony około 3 minut, podawaj na talerzu lub od razu ściągaj z patyków i wkładaj w placki lub bułki, podawaj z sałatą, świeżym ogórkiem i sosem czosnkowym.
Tę samą marynatę możesz wykorzystać do mięsa z udek kurczaka, jeżeli pogoda nie dopisze, spokojnie upieczesz je w piekarniku. Wówczas nabij na 3-4 patyczki większe kawałki i piecz ok. półtorej godziny w 180 st. na dolnym poziomie piekarnika.