Boczek à la kebab i to w dodatku z grilla. Tak w czasie majówki jedzą faceci - łapcie przepis!

dadhero.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Boczek z grilla? Z marynatą w stylu kebaba nie ma sobie równych! Fot. Unsplash


Grille wyczyszczone? Znajomi zaproszeni? Majówka ze rogiem, więc ogólnopolski sezon na grillowanie 2022 można otwierać z pompą. Ale, ale, ile można jeść kurczaka i karkówkę? Tym razem zrobimy coś, co wyniesie grillowanie na zupełnie inny poziom. Boczek à la kebab - tego jeszcze nie było i czas to zmienić, bo ten smak zaskoczy pozytywnie wszystkich gości!


Przepis na boczek z grilla - à la kebab


Tym daniem uszczęśliwisz każdego mięsożercę, zaskoczysz każdego gościa, a do tego - kebabowy aromat zwalnia cię z konieczności serwowania jedzenia na talerzach. Pita lub tortilla, sos czosnkowy i odrobina warzyw jeszcze bardziej podkręcą smak tego boczku. Innego już nie będziesz chciał jeść.

Składniki na boczek z grilla w stylu kebaba


500 g surowego boczku w półcentymetrowych plastrach


3 łyżki oleju


1 łyżeczka soli


1 łyżeczka białej gorczycy


1 łyżeczka nasion kolendry


3 ząbki czosnku


4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku


1 łyżeczka oregano


1 łyżeczka tymianku


1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)


1 cebula


patyczki do szaszłyków



Jak przygotować marynatę do boczku na grilla à la kebab


Sproszkowane przyprawy, gorczycę, kolendrę i suszone zioła umieść w moździerzu i utrzyj razem. Do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek i wlej olej, następnie dodaj przyprawy. Cebulę pokrój w pióra. Dodaj do przypraw.

Plastry boczku dokładnie obtocz w marynacie i wraz z cebulą przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, wstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez godzinę.

Po zamarynowaniu mięsa nabij je na patyczki, tworząc spirale lub fale. Odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, a następnie rzuć na ruszt. Piecz z każdej strony około 3 minut, podawaj na talerzu lub od razu ściągaj z patyków i wkładaj w placki lub bułki, podawaj z sałatą, świeżym ogórkiem i sosem czosnkowym.

Tę samą marynatę możesz wykorzystać do mięsa z udek kurczaka, jeżeli pogoda nie dopisze, spokojnie upieczesz je w piekarniku. Wówczas nabij na 3-4 patyczki większe kawałki i piecz ok. półtorej godziny w 180 st. na dolnym poziomie piekarnika.

Idź do oryginalnego materiału