Bochen w Kredensie – od chlebowego bloga do rzemieślniczej piekarni w Łodzi.

jemywlodzi.pl 11 miesięcy temu

Pachnące i dopracowane chleby na zakwasie znajdziecie w nowej piekarni na osiedlu Zarzew. Oprócz chrupiących bochenków mają słodkie wypieki, do których niedługo dołączą wytrawne przekąski. Wszystko z rąk ludzi pełnych pasji do pieczenia.

Przy Ozorkowskiej 2/6 w niepozornym osiedlowym „blaszaku” swoje drzwi otworzyło magiczne miejsce. Wystarczy przekroczyć ich próg, żeby w moment zapomnieć o jesiennej szarówce. W środku jest ciepło, przytulnie i pachnie świeżym chlebem. Mogłybyśmy codziennie tak zaczynać dzień. Wnętrze piekarni urządzone jest w starym, domowym stylu. Pasiaste tapety na ścianach, stary drewniany stół z ozdobnymi krzesłami, lada stworzona z odrestaurowanych przez właścicieli sekretarzyków i kredensu. Tak, właśnie do tak uroczej przestrzeni możecie zaglądać rano po rzemieślniczy chleb, drożdżówki, croissanty, maślane chałki czy śniadaniowe bułeczki.

Z Elbląga do Łodzi

Poznajcie Agnieszkę i Dominika, to oni są sprawcami całego zamieszania. Agnieszka swoje pierwsze bochenki zaczęła piec już 13 lat temu. Chleb stał się jej pasją i pomysłem na życie. Założyła choćby blog „Bochen chleba”, w którym dzieliła się swoimi recepturami. Przez te lata w świecie piekarskim stała się rozpoznawalną osobą, a przepis na jej trójfazowy żytnio – razowy chleb na zakwasie wyszedł już z piekarnika w niejednym domu (może choćby u was?). Z rodzinnego Elbląga przeniosła się do Łodzi, a dokładniej do Dominika. Dominik choć z gastronomią związany jest od wielu lat, chleb zaczął piec podczas pandemii i gwałtownie pokochał to zajęcie. Postanowili więc otworzyć miejsce, za pomocą którego mogli połączyć pasję z pracą. Tak powstał Bochen w Kredensie – pracownia wypieków rzemieślniczych.

Zarzewiak na zakwasie

Chleb składa się z kilku prostych składników, dlatego Agnieszka i Dominik podkreślają, iż przykładają do nich bardzo dużą wagę. Do swoich wypieków używają mąki ze sprawdzonego młynu w Ciechanowcu, soli kłodawskiej, zakwasu z własnej receptury, ekologicznych jajek i prawdziwego wiejskiego masła. Jednak składniki to nie wszystko, aby upiec dobry chleb potrzeba czasu, warunków i umiejętności. Tutaj każdy element się zgadza. Cały proces pieczenia chleba można podejrzeć przez okna lokalu. Jakość składników i umiejętności o których wspomniałyśmy zdecydowanie przekładają się na smak wszystkich wypieków. Chleb jest wilgotny w środku, chrupiący z wierzchu, sprężysty i przy tym po prostu bardzo smaczny, próbowałyśmy chleba żytniego i pszenno-żytniego, oba były świetne. Na kredensowych półkach znajdziecie Zarzewiaka – żytni chleb na zakwasie z chrupiącą skórką. W stałej ofercie oprócz chleba żytniego są chleby pszenno-żytnie oraz pszenne, bagietki, chałki, drożdżówki i bułki śniadaniowe. Te ostatnie, w rodzaju bułki poznańskiej, choć mogą kojarzyć się z suchą i napompowaną bułą, z pewnością wam ją odczarują, są miękkie, soczyste i idealne na śniadanie. Poza chlebami w wersji klasycznej kupicie je z różnymi dodatkami, np. prażoną cebulką, ziarnami lub oliwkami. Ceny za bochenek wahają się od 12 do 15 zł.

Słodkie buły i wytrawne przekąski

Macie ochotę na coś słodkiego? W jednym z sekretarzyków uśmiechają się do nas słodkie wypieki. Są pachnące kardamonki, drożdżówki z owocami, croissanty, a także ciasta foremkowe. Każdego dnia możecie liczyć na coś innego, my trafiłyśmy na mięciutką drożdżówkę z gruszką, imbirem i dziką różą – idealna do kawy na drugie śniadanie. A skoro o kawie mowa, zdradzimy wam, iż w planach Bochna w kredensie jest dołożenie kilku stolików i ekspresu do kawy. Więc niebawem takie drugie śniadanie będziecie mogli zjeść na miejscu – i to nie tylko w wersji słodkiej, a także wytrawnej! Agnieszka i Dominik są już po pierwszych próbach wytrawnych przekąsek, które niedługo wzbogacą ofertę Bochna.

Bochen w Kredensie otwarty jest od wtorku do piątku od 7.00 do 15.00, w soboty od 8.00 do 12.00, a w zasadzie do ostatniego bochenka. Pamiętajcie, iż przygotowanie chleba to proces, który trwa wiele godzin, dlatego aby mieć pewność, iż na weekend nie zabraknie wam pieczywa, zarezerwujcie go wcześniej telefonicznie lub w wiadomości na Facebooku. Każdego dnia na ich fanpage’u znajdziecie rozpiskę wypieków przygotowywanych na następny dzień.

Idź do oryginalnego materiału