Bób śmierdzi starą skarpetą? Dodaj ten składnik i zapomnij o przykrym zapachu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak ugotować bób? Fot. Pexels


Bób podczas gotowania może wydzielać charakterystyczny zapach. Jak go ugotować i nie zwariować? Wystarczy pamiętać o kilku rzeczach.

Sezon na bób trwa od końca czerwca do sierpnia, więc powoli nabiera rozpędu. Za zielonymi „fasolkami” tęsknimy cały rok, więc gdy tylko pojawia się w sklepach, to bezzwłocznie się w nie zaopatrujemy. Jest zdrowy, pożywny i bardzo smaczny, jednak ma wadę, która wielu osobom przeszkadza — podczas gotowania wydziela charakterystyczny zapach. Są jednak sposoby, aby tego uniknąć.

Jak gotować bób?

Pierwszym i jednocześnie najczęściej zapominanym krokiem jest zalewanie go wodą. Najpierw przelej go wrzątkiem, a następnie zanurz na trochę w misce z zimną wodą. Dzięki temu szybciej się ugotuje, a na dodatek pozbędziesz się przykrego zapachu. Sekret kryje się w dodaniu posiekanej cebuli do namaczającego się bobu, co dodatkowo zniweluje nieprzyjemną woń. Ponadto pozwoli to ograniczyć wzdęcia, a jakie często narzekają miłośnicy bobu.

Jak ugotować bób? Fot. Pexels

Namoczony bób wrzucaj do garnka dopiero wtedy, gdy woda się już zagotuje. Wrzucanie go do zimnej i czekanie do zagotowania spowoduje, iż z namoczonego bobu wypłuczemy cały smak. Młode nasiona należy gotować ok. 10 minut. Im starsze, tym dłużej powinny spędzić w garnku, zwykle jest to maksymalnie 30 minut. Wiek bobu poznasz po tym, jak sprężysta jest skórka. Im delikatniejsza i bardziej miękka, tym młodszy bób udało ci się kupić.

Przekładanie bobu do zimnej wody – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Co dodać do garnka?

Kłopotliwy zapach, który wiele osób porównuje do starej skarpety lub spoconej pachy, możesz zniwelować, dorzucając dodatkowo do garnka z gotującym się bobem 2 listki laurowe i 2-3 gałązki świeżego koperku. Dodaj również łyżkę soku z cytryny, aby zachować piękny kolor bobu. jeżeli planujesz gotować bób, ale obawiasz się możliwych wzdęć i problemów jelitowych, istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec — dodaj odrobinę kminku. Ten aromatyczny przyprawowy dodatek nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale również pomaga złagodzić potencjalne dolegliwości trawienne.

Idź do oryginalnego materiału