Błyskawiczny pastéis de nata. Odkryj przepis na smakowity deser z Portugalii. Sekret smaku tkwi w popularnej przyprawie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Chrupiące ciasto wypełnione słodkim, kremowym budyniem na bazie żółtek z dodatkiem otartej laski cynamonu. Właśnia ta przyprawa dodaje wyjątkowego charakteru. Znakomity deser do mocnej kawy. W cukierniach w Lizbonie po te ciastka ustawiają się długie kolejki. Zobacz szybki przepis na pastéis de nata.

Pastéis de nata – co to jest?

Deser pastéis de nata to dzieło oszczędnego myślenia portugalskich zakonników z miasta Bélem. Z tymi słodkościami wiąże się interesująca historia. Według legend duchowni mieli wykorzystywać białka jajek do krochmalenia habitów. W innej wersji używali ich do klarowania wina, które leżakowało w klasztornych piwnicach. Zakonnikom zostawały żółtka, które były wykorzystywane do przygotowania kremowego budyniu doprawionego cynamonem, którym wypełniano delikatne ciasto.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć

Zobacz galerię(5 zdjęć)

Pastéis de nata – przepis jak z lizbońskiej cukierni

Liczba porcji: około 22 sztuki.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego z masłem (lub ciasta filo)

Krem budyniowy:

  • 6 żółtek,
  • 130 g cukru,
  • 450 ml mleka,
  • 45 g skrobi kukurydzianej,
  • 200 ml wody,
  • cynamon w lasce,
  • 5 g skórki cytrynowa,
  • 10 g masła do wysmarowania foremek,
  • 5 g cynamonu mielonego,
  • 5 g cukru pudru.

Jak zrobić pastéis de nata?

Przygotowanie:

  1. Skrobię kukurydzianą należy wymieszać z 100 ml mleka.
  2. Pozostałe mleko trzeba zagotować z pokrojoną skórką cytrynową i laską cynamonu.
  3. Do mleka w rondelku trzeba dodać skrobię kukurydzianą rozmieszaną z mlekiem.
  4. W drugim naczyniu trzeba zagotować wodę z cukrem przez około 4 minuty. W ten sposób powstanie syrop cukrowy.
  5. Następnie należy go powoli dolewać do kremu budyniowego i cały czas mieszać.
  6. Krem należy przecedzić przez metalowe sitko, aby zapewnić całkowitą gładkość.
  7. Na koniec żółtka trzeba roztrzepać i dodać do wystudzonego kremu budyniowego.
  8. Całość należy dokładnie wymieszać.
  9. Formę do muffinek wysmarowaną masłem należy wyłożyć krążkami rozwałkowanego ciasta francuskiego. Ciasto ma objąć w całości dno i boki.
  10. Krem budyniowy należy wlać do foremki z ciastem do 3/4 wysokości.
  11. Formę z ciastkami należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec przez 15 minut.

Czytaj także:

Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem. Zobacz najlepszy przepis na ekspresowy wypiek

Masz ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie masz czasu w długie wypieki? Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na błyskawiczną i prostą do zrobienia tartę z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem.…

Katarzyna Puczyńska

Co zrobić z białkami w pastéis de nata?

Pozostałe białka można zamrozić lub zrobić pyszną bezę Pavlovą. Białka nadadzą się też do zrobienia sernika z rosą lub szarlotki z bezą i kruszonką.

Lizboński deser świetnie sprawdzi się na święta wielkanocne. Będzie to interesujące urozmaicenie świątecznego stołu. Poza tradycyjnymi mazurkami i babami wielkanocnymi można przygotować ekspresowo portugalskie słodkości. Można je zrobić w 45 minut.

Ciasto do pastéis de nata

Ciasto wykorzystywane do pastéis de nata jest delikatne i chrupiące. Idąc na skróty, można wykorzystać gotowe ciasto francuskie na bazie masła. Część przepisów wskazuje, iż najbliżej oryginałowi jest delikatne ciasto filo. Jedno pastéis de nata to około 150 kalorii.

Błyskawiczny pastéis de nata. Odkryj przepis na smakowity de...

+5 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału